Vijećnici podržali Program zaštite divljači kojom će se pokušati riješiti problem divljači u naseljenom području


Petak, 25. siječnja 2019.

Jedna od točki dnevnog reda Gradskog vijeća odnosila se i na Program zaštite divljači za Grad Đurđevac za gospodarsko razdoblje od 1. travnja 2018. godine pa do 31. ožujka 2028. godine.

Odluka o pristupanju izradi programa donesena je na sjednici u ožujku prošle godine, dok je sada donesen program koji sadrži proglašenje površina izvan lovišta na kojem se može obavljati zaštita od divljači i mjere za sprečavanje šteta od divljači, kao i brigu o svim drugim životinjskim vrstama.

 – Ovaj program osigurava zaštitu divljači na područjima koja su izvan lovišta, i to na razdoblje od deset godina. Određuju se mjere za sprječavanje šteta od divljači, a jedna od mjera je smanjivanje broja divljači kada zbog njihovog broja dođe do šteta, kada postoji opasnost po zdravlje ljudi i slično. Znamo  i sami da je u gradu i prigradskim naseljima problem bila zona koja je u međuvremenu smanjena s 300 na 200 metara u kojoj se ne smiju obavljati lovne aktivnosti. Samim programom omogućilo bi se zakonito postupanje lovcima u naseljenim područjima u slučaju ulaska divljači u naseljeno područje. Na rubnim područjima grada i naših prigradskih naselja imamo veliki problem s lisicama i divljim svinjama dok je u urbanom djelu grada najveći problem velika populacija vrana, a provođenje zaštite za divljač i osiguravanje sigurnosti za građane biti će regulirana ovim programom – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči dodavši kako to obuhvaća pet lovačkih društava s područja grada.

Lovci će postupati po pravilnicima kada se radi o brojnosti životinja na određenom staništu, a ne po vlastitoj želji i nahođenju.