Visok standard i brojni projekti u vrtiću Maslačku: jedini u Hrvatskoj s 11 verificiranih kraćih programa za djecu


Nedjelja, 10. svibnja 2020.

Vijećnici su na sjednici Gradskog vijeća jednoglasno podržali izvješće o radu Dječjeg vrtića Maslačak.

-U 2019. godinu Dječji vrtić Maslačak Đurđevac krenuo je  sa ukupno 264 djece i 12 odgojnih skupina od čega 5 jasličkih i 7 vrtićkih. Zbog velikog broja novoupisane djece otvorena i nova 12 skupina djece. Velik interes za upis djece u naš vrtić iskazali su roditelji iz okolnih općina što je pokazatelj  da se kvaliteta rada i udobnost smještaja u novoobnovljenom vrtiću prepoznaje i izvan područja Grada Đurđevca- rekla je ravnateljica vrtića Marija Čupen Tomica.

Djeci je uz redovan programa ponuđena i mogućnost polaženja posebnih kraćih programa i to programa engleskog jezika, etno-tradicijskog programa, sportske igraonice i zbora, uvedeno je i 6 novih programa u sklopu provedbe projekta Maslačak za sve.

-Time je naš dječji vrtić postao jedini vrtić u Republici Hrvatskoj koji svojim korisnicima pruža mogućnost polaženja 11 kraćih programa verificiranih od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja- rekla je ravnateljica.

Projekti u koje smo se tokom godine uključili: Večer matematike, Održive misli, Vidi i klikni, Škole za Afriku, Say hello to the world, Velik lov na biljke. U projekt „Veliki lov na biljke“ koji provodi Udruga Lijepa naša, prvi puta smo se uključili ove godine. Cilj provedbe projekta bio je podizanje razine poznavanja biološke raznolikosti, povećanje spoznaje ugroženih vrsta u dvorištu vrtića ili u neposrednom okolišu vrtića, a za njegovu provedbu dječji vrtić je dobio posebno priznanje.

Vrtić je obnovio i svoj status Međunarodne Eko-škole te nam je dodijeljen Međunarodni certifikat Eko – škole. Uključivanjem u ovaj projekt teži se poticanju djece da od najranije dobi razvijaju ekološku svijest i nauče osnovne pojmove o ekologiji te njezinu praktičnu primjenu u svakodnevnom životu. U sklopu projekta provodi se akcija pod nazivom „Zelena čistka“ i organizira Eko - projektni dan na kojem sudjeluju roditelji polaznika i od dostupnih materijala izrađuju igračke i opremu za terase i igralište dječjeg vrtića.

-U vrtiću smo tijekom godine imali četiri vanjske kazališne predstave za djecu, sudjelovali smo na gradskim manifestacijama, te na brojnim likovnim natječajima: gdje smo zabilježili odlične rezultate. Vrtić je također član i Međunarodne nevladine i neprofitne organizacije – OMEP, koja se bavi svim aspektima odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu, te u suradnji s organizacijom u našem dječjem vrtiću provodimo stručne edukcije za odgojitelje- objasnila je ravnateljica.

I dalje se nastavlja s projektom Zdravog doručka u sklopu kojeg se djeci nudi prvenstveno  domaća zdrava hrana i time im se ukazuje na važnost i značaj doručka kao zdravog i cjelovitog obroka te zdravom proslavom rođendana u vrtiću.

U novu pedagošku godinu dječji vrtić krenuo je i s novom didaktičkom i informatičkom opremom, namještajem, opremom za provođenje kraćih programa, sportskom opremom i literaturom, čija nabava je omogućena putem projekta Maslačak za sve, vrijednog 5,1 mil. kuna. 

-Želja  nam je djeci pružiti što više izbora između aktivnosti izvan redovnog programa, a roditeljima omogućiti da djecu od najranije dobi usmjeravanju aktivnostima za koje djeca pokazuju interes. I nadalje ćemo veliku pažnju posvetiti edukacijama naših djelatnika, i dalje ćemo pratiti natječaje i mogućnost kandidiranja projekta za nabavu nove opreme i uvođenje novih programa za korisnike vrtića - rekla je ravnateljica.

– Veliki broj upisane djece je pokazatelj da su brojni roditelji prepoznali kvalitetu rada naših odgojitelja s djecom, mogućnosti upisa djece u dodatne programe prema interesu djece i visoki materijalni standard koji je zasigurno rijetkost u Hrvatskoj. S obzirom da je već ove godine vrtić popunjen, krenuli smo u izradu projekta za nadogradnju vrtića za nove dvije odgojne skupine u kojima bi bili smješteni predškolci. Ideja je da se za njih organizira odvojeni prostor koji će služiti za pripremu i prilagodbu za školu, što je u drugim zemljama Europe normalno- rekao je gradonačelnik Janči.