Zajedničkim druženjem svečano obilježena 28. obljetnica podravskih braniteljskih postrojbi


Subota, 19. listopada 2019.

Branitelji Domovinskog rata s područja tzv. Đurđevačke Podravine danas, u subotu, obilježili su 28. godišnjicu ratnih postrojbi.

Programu u Lovačkom domu Jelen u Mičetincu, prethodilo je polaganje vijenaca kod Križa života na Gradskom groblju u Đurđevcu nakon čega je održana sveta misa u Crkvi svetog Jurja u Đurđevcu u spomen na sve poginule branitelje u Domovinskom ratu.

Cilj zajedničkog okupljanja i druženja je prisjećanje na teške, ali ponosne dane hrvatske povijesti i svečano slavljenje važne obljetnice.

U sjećanje na poginule branitelje koji su dali svoje živote za slobodu Republike Hrvatske pročitana su njihova imena i prezimena, nakon čega ja Franjo Barić izveo pjesmu Croatio, iz duše te ljubim.

U ime domaćina, pozdravne riječi uputio je gradonačelnik Hrvoje Janči, zahvalivši se svim postrojbama na njihovom doprinosu u borbi za neovisnost Hrvatske.

-Sve vas lijepo pozdravljam u ime Grada Đurđevca i u ime Gradskog vijeća Grada Đurđevca. Želim se najprije zahvaliti svim postrojbama i braniteljima na vašem doprinosu u Domovinskom ratu i stvaranju neovisne Hrvatske, želim se zahvaliti i svim predstavnicima postrojbi, općinama, županiji i našoj Turističkoj Zajednici grada Đurđevca koji sudjeluju u organiziranju i financiranju ove zajedničke manifestacije podravskih braniteljskih postrojbi. Mi danas imamo neovisnu Hrvatsku, ali pred nama svima je još jako puno rada. Moramo biti ustrajni u tome i stvoriti bolje uvjete, bolji zajednički život jer evo, stvarno smo jedna od najmlađih država u svijetu. Kažu da se mladi s godinama sve više uče, pa se nadam da će tako biti i kod nas i da će Hrvatska postati još bolja zemlja jer ima sve preduvjete za to. Pozivam vas da se nastavite ovako okupljati, te da na slijedeću obljetnicu dođete u još većem broju- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Okupljenima se obratio i župan Koprivničko- križevačke županije Darko Koren, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja, savjetnik ministra Marko Ratković i Đuro Bobovčan, koji je govorio u ime branitelja.

-Kad se sjetimo 90-tih godina i svega onoga što nas je okruživalo u tim vremenima, te način kako smo se okupili i kako smo djelovali- to je ponosno. Na drugu stranu ipak sam tužan što nas se ovdje nije okupilo više, ali drago mi je da smo se ipak okupili na ovom već tradicionalnom događaju. Da nas je barem oko 500, to bi bila samo jedna četvrtina ljudi koji su s ovog područja bili angažirani u ratu, to je veličina skoro jedne bojne i to je velika snaga. To nas sve čini ponosnima. Vratimo se malo mislima u ona vremena rata i sjetite se svega što je bilo, bilo je stvarno teško ostaviti roditelje, ženu, djecu i krenuti na bojišnicu nekoliko stotina kilometara daleko. Neki se na žalost nisu nikada ni vratili i njih moramo čuvati u sjećanju i srcu. Želim vam svima puno zdravlja i sreće i lijepi pozdrav svim braniteljima Hrvatske, ma gdje god bili- rekao je Đuro Bobovčan.

Ovo već tradicionalno svečano obilježavanje i ove su godine organizirali: Grad Đurđevac, Koprivničko– križevačka županija i općine Ferdinandovac, Virje, Kalinovac, Kloštar Podravski, Molve i Gola, Turistička zajednica grada Đurđevca u suradnji sa Zapovjedništvom 105. brigade 3. bojne Đurđevac, Zapovjedništvom 58. SLAB PZO Đurđevac, 465 STRB PZO, Udrugom branitelja MUP-a, Uredom za obranu Đurđevac, Centrom za obavješćivanje i HVIDRA-om.

Tekst predstavljanja postrojbi i osvrt na njihov ratni put možete pročitati u nastavku: