Završena ovogodišnja arheološka istraživanja na lokalitetu Sošice


Četvrtak, 12. srpnja 2018.

Nadomak Đurđevca, na skretanju prema Mičetincu, završila je treća sezona arheološka istraživanja srednjovjekovne crkve Sv. Jurja na lokalitetu Sošice.

Cilj ovogodišnjih istraživanja bilo je istraživanje grobova na prostoru broda i svetište srednjovjekovne crkve tj. njezinih faza koje su okvirno datirane između kraja 12. i početka 16. stoljeća.

Tijekom dosadašnjih istraživanja definirano je nekoliko građevinskih faza i podfaza crkve, a ovogodišnjim su istraživanja zaokružene spoznaje o cjelokupnom arhitektonskom razvoju ovog kopleksa.

Iako je na početku istraživanja planirano istraživanje svih grobova koji se nalaze na prostoru broda i svetišta crkve koja su funkcionirale do kraja 15./početka 16. stoljeća, zatečena situacija uvjetovala je detaljniju dokumentaciju, interpretaciju i analizu zatečenih arheoloških struktura i objekata čijim je istraživanjem prikupljena velika količine manjih metalnih nalaza svakodnevne upotrebe (novaca, prstena, naušnica i uporabnih predmeta – kopči i ostruga). Također, tijekom ovogodišnje je kampanje zabilježeno preko 120 grobova.

Nakon. privremene zaštite lokaliteta, kojom će se završiti ovogodišnja istraživanja, uslijediti će preliminarna obrada prikupljnih nalaza, njihova restauracija te izrada izviješća o rezultatima ovogodišnjih istraživanja.