Zdrav doručak za sve: školarci i vrtićarci isprobali namaz od domaćeg sira i chia sjemenki na kruhu od koprive te čaj od koprive


Četvrtak, 2. svibnja 2019.

Dječji vrtić Maslačak i Osnovna škola Grgura Karlovčana svaki mjesec provode projekt Zdravi doručak. Ovaj mjesec djeca su se upoznala s koprivom i chia sjemenkama.

Vrijedne kuharice su im pripremile namaz od domaćeg sira i chia sjemenki na kruhu od koprive te čaj od koprive.

Odgojna skupina Kikići zajedno s odgojiteljicama izradili su plakat. Učenici su također svoju kreativnost o važnosti prvoga obroka u danu pokazali crtežima i plakatima na kojima su prikazali koje su namirnice zdrave za školarce.

Djeca su na taj način imala priliku probati chia sjemenke te saznati ponešto o njima. Posebno su se iznenadili jer su sjemenke tako sićušne, a nisu se baš do sad puno susreli s njima. U tim sjemenkama se skriva prava riznica važnih tvari i spojeva koji blagotvorno utječu na ljudsko zdravlje.

Kruh i čaj su im bili posebno fini. Kruh su imali prilike već jesti jer ga ima u jelovniku škole i vrtića, ali pravo iznenađenje je bio čaj od koprive. Nimalo se nisu bojali peckanja, a svi su bar koji put osjetili čari koprive prilikom igre.

Cilj projekta je potaknuti stvaranje zdravih prehrambenih navika, poručiti zašto je važno i dobro koristiti zdrave namirnice u svakodnevnoj prehrani. Ovime nastojimo promovirati zdrave prehrambene navike te dobrobit tih namirnica koje su nepresušni izvor minerala, vitamina, antioksidansa, energije i regenerativnih tvari.