Zelena čistka: vrtićarci i osnovnoškolci sudjelovali u najvećoj akciji čišćenja okoliša


Subota, 15. rujna 2018.

Nakon uspješnog sudjelovanja u travnju u kampanji Let's Clean Up Europe! koju je pokrenula Europska komisija Osnovna škola Grgura Karlovčana i Dječji vrtić Maslačak uključili su se i u ovogodišnju globalnu akciju Let's do it! World! koja je isti dan okupila čak 150 zemalja oko pozitivnog cilja – čistog svijeta.

Upravo najmlađi mogu najviše aktivno doprinijeti očuvanju okoliša kroz pravilno odvajanje i odlaganje otpada, čime postaju pozitivan primjer svojim vršnjacima, te ujedno podižu svijest o očuvanju okoliša kod svojih roditelja i starijih.

Akciju čišćenja je naša škola provela od najmlađih prvih razreda do najstarijih osmih razreda. Pokazatelj koliko je naš grad Đurđevac osviješten je to da su učenici se morali potruditi da bi našli smeće. Učenici su čistili od okoliša škole, zelenih površina okolo Starog grada do ulice Petra Zrinskog kraj reciklažng dvorišta.

Obzirom da Dječji vrtić Maslačak ima certifikat eko-vrtića i da se kontinuirano uključuje u slične projekte, mali vrtićarci spremno su se uključili u ovu inicijativu. Djeca, odgojitelji i ostali zaposlenici vrtića zajednički su čistili okoliš oko vrtića. Djeca su taj dan obukla zelene majice kako bi se pridružila globalnom pokretu  Očistimo Hrvatsku u jednom danu. Provodi se već treću  godinu za redom pa možemo reći da vrtić već tradicionalno podržava ovu akciju.

Cilj dosadašnjih akcija, kao i ove, je podići svijest građana Hrvatske, posebice mladih, o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada te važnosti očuvanja okoliša. Djeca i mladi su budući nosioci društva te ih treba motivirati da preuzmu inicijativu i brigu za okoliš jer je ista presudna za kvalitetan i zdrav život.