Muzej Grada Đurđevac


Muzej Grada Đurđevca smješten je u utvrdi Stari grad (14.st.), spomeniku kulture Republike Hrvatske, jednom od najsačuvanijih utvrda tipa Wasserburg. Gotičko-renesansna obilježja koja se očituju u arhitektonskim i plastičnim detaljima, ovu utvrdu svrstavaju u jedinu takvog tipa u sjevernom dijelu Hrvatske. Uz nju je vezana i Legenda o Picokima, nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

U prostorima Muzeja Grada Đurđevca izmjenjuju je tijekom godine razne izložbe muzejsko-galerijskog tipa, predavanja, radionice i ostale aktivnosti.

Muzej grada Đurđevca osnovan je 2014. godine, a  svoje postojanje temelji na bogatoj umjetničkoj tradiciji i izložbama u galeriji Stari grad. Uz Muzej Grada Đurđevca vezana je "Legenda o Picokima", nematerijalno kulturno dobro, koja se svake godine posljednjeg vikenda u lipnju u obliku scenskog prikaza prezentira podno zidina Staroga grada. Legenda govori o mudrosti i lukavosti Đurđevčana kada  je osmanska vojska 1552. godine željela osvojiti grad. Iako su branitelji i sklonjeno pučanstvo u okruženoj utvrdi bili izgladnjeli, na neprijatelja su, zahvaljujući domišljatosti jedne starice, ispalili posljednje pile (picoka). Uvjereni da u utvrdi ima hrane kad se njome mogu razbacivati, Osmanlije su se povukli, a Đurđevčani dobivaju ime Picoki.

Danas je u potkrovlju utvrde reprezentativni stalni postav sa 160 djela - slika i skulptura hrvatskih umjetnika s kraja 19. i iz 20 st., koji je dio bogate Donacije Ivana Lackovića Croate (1932.- 2004.), istaknutog umjetnika naive i kolekcionara. Umjetnikova donacija gradu Đurđevcu obuhvaća više od 2000 predmeta: slika, kipova i plakata - radova više od 200 autora iz dvadesetak zemalja svijeta. Zbirka omogućuje pregled povijesti hrvatskog slikarstva 20. stoljeća od akademskog realizma preko intimizma, ekspresionizma, apstrakcije do postmodernističkih strujanja (od V. Bukovca, M. Clementa Crnčića, Lj. Babića preko V. Becića, O. Hermana, I. Šebalja, J. Vanište, M. Šuteja, V. Lipovca do B. Demura i B. Milenkovića.

Svojim sadržajem utvrda je osobito privlačna mnogim posjetiteljima, tijekom cijele godine. O tome svjedoče i brojni dolasci osobito školske djece koji zadnjih godina u njoj imaju terensku nastavu.

U prostoru Muzeja otvoren je i Interpretacijski centar Picokijade koji oduševljava posjetitelje prizorima Legende o Picokima koji su prezentirani kroz flourescentne crteže na tamnoj zidnoj podlozi koji svijetle u mraku, snimkama scena bitaka i drugih povijesnih prikaza emitiranih na zidovima interpretacijskog prostora. Prolaskom kroz centar posjetitelje prate priče iz prošlosti prikazane na ekranima postavljenima u svakoj prostoriji. Prikazana je i bogata kulturna baština Đurđevca, te prirodna baština i bogatstvo života na Đurđevačkim pijescima.

Utvrda Stari grad jedna je od najznačajnijih turističkih destinacija na području sjeverozapadne Hrvatske.

Kontakt informacije:

  • Muzej Grada Đurđevca
  • Ravnateljica: Edita Janković-Hapavel
  • Adresa: Starogradska 21
  • Telefon: 048 812-230
  • E-mailmuzej@djurdjevac.hr

KAKO DOĆI?

Praćenjem putokaza "smeđe signalizacije" Utvrda Stari grad, Galerija Stari grad s Donacijom Ivana Lackovića Croate

PARKIRALIŠTE:
Da

VRSTA: umjetnički

GODINA OSNUTKA: 1992.

STALNI POSTAV- Ima stalni postav

POSJET

RADNO VRIJEME:
Ponedjeljak - Petak: 8 - 16 h
Subota - Nedjelja:  12 - 18 h
Izvan radnog vremena uz prethodnu najavu

CIJENA ULAZNICE
Odrasli: 20 kn
Učenici, studenti i umirovljenici: 15 kn
Grupe: 15 kn
Članovi: ICOM - a, HMD - a: besplatan ulaz

STRUČNA VODSTVA:
Uz najavu na telefon, faks ili osobno
Cijena: 50 kn

GRUPNI POSJETI:
Grupu čini min. 10 osoba

SERVISNE INFORMACIJE

RESTORAN / PIVNICA
U prizemlju utvrde