Europski tjedan kretanja

Četvrtak, 25. rujna 2014.

Zajednica sportskih udruga Grada Đurđevca se tradicionalno svojim aktivnostima uključuje u obilježavanje Europskog tjedna kretanja. Najraširenija manifestacija posvećena održivoj  mobilnosti po trinaesti put održat će se u razdoblju od 16. do 22. rujna. Ovogodišnjim sloganom koji glasi ‘Naše ulice, naš izbor’ (‘Our Streets, Our Choice’) želi se ukazati na utjecaj građana na oblikovanje javnih prostora. Desetljećima se problem prometnog planiranja u urbanim sredinama rješavao izgradnjom prometne mreže u svrhu poticanja korištenja osobnih automobila – najskupljeg oblika prijevoza, za čije je normalno odvijanje potrebna razmjerno velika površina. Istraživanja su pokazala kako je takav pristup neodrživ, budući da je izgradnja dodatnih prometnih traka i ostale prometne infrastrukture prilagođene motornim vozilima rezultirala daljnjim povećanjem broja vozila u gradskim središtima. Kao rezultat takve prakse, danas se naši gradovi suočavaju s prometnim zagušenjima, onečišćenjem zraka, bukom uzrokovanom gustim prometom te bitno smanjenim prostorom za socijalnu interakciju. Osim narušavanja kvalitete života, prometni čepovi odgovorni su i za smanjenje gospodarske produktivnosti. Upravo zbog toga, ovogodišnja kampanja usredotočit će se na preobražaj urbanih prostora kako bi oni postali ugodniji za život. Provedba održivih prometnih rješenja i smanjenje ovisnosti o osobnim vozilima omogućiti će nam povratak na ulice naših gradova i njihovo oblikovanje po mjeri čovjeka.

Zajednica sportskih udruga Grada Đurđevca će Europski tjedan kretanja obilježiti 25. rujna 2014. (četvrtak) od 10.00 do 13.00 sati na Trgu sv. Jurja. Predviđeno je da će to biti prezentacija sportova i ostvarenja sportskih udruga koji djeluju u okviru Zajednice.

Ovom prilikom Vas pozivamo da posjetite Trgu sv. Jurja kako bi se najmlađima ukazalo na važnost svakodnevnog bavljenja sportom.