Kino projekcija: TRANSAT

Četvrtak, 1. veljače 2024.

Zahvaljujući đurđevačkom prof. kinezologu Ivoru Boltekovicu-Tkalcu i njegovom ocu Boži, u Đurđevac dolazi jedan od najvećih sportaša svih vremena, legendarni skijaš Ivica Kostelić. U Domu kulture dolazi pokazati i komentirati svoj film Transat, film o jedrenju.

-Đurđevac je povijesni grad, a Ivica je profesor povijesti pa se uz sve obveze na naš poziv rado odazvao. Nalazimo se pred realizacijom vlastite želje za dolazak vrhunskog sportaša jer prateći uspjehe obitelji Kostelić u skijanju nismo mogli ostati imuni, kao ni velik dio Hrvatske koja se zaljubila u skijanje, uključujući i nas – pojašnjava prof. Bolteković-Tkalec.

Međutim, nakon završene skijaške karijere Ivica se otisnuo u jedriličarske vode i spojio nespojivo, planinu i more. Snijeg, odnosno led  zamijenio je oceanom. Zamijenio je skije za jedrilicu.

Film je snimio u studenom 2021. godine kad je sudjelovao na regati pod nazivom “Transat Jacques Vabre” i postao prvi Hrvat koji je uspješno preplovio Atlantski ocean u toj regati.

Zauzeo je 17. mjesto od 45 posada Klase 40. Tu utrku je prošao s koskiperom, Francuzom Callisteom Antoineom.

-Snimali su zastrašujuće prizore sila mora, višemetarske valove i nalete vjetrova 30 čvorova od Europe do obale Kariba, naziv Martinique. Ivica je odlučio prikazati život na moru kroz tri tjedna, te suživot dva čovjeka nasred oceana.

Drugo dostignuće je pobjeda na Prvenstvu Mediterana u Klasi 40 prošle godine. Njegova posada ostvarila je dvije pobjede te tri druga mjesta što mu je donijelo titulu ukupnog pobjednika. Offshore jedrenje je jedrenje 50 nautičkih milja od obale, gdje se u pravilu obala ne vidi, ističe prof. Bolteković-Tkalec koji je film odgledao i pri tom se upoznao sa svojim sportskim i skijaškim idolom.

Valja podsjetiti na uspjehe i sportsku veličinu, legendarnu skijašku i sportsku obitelji Kostelić. U karijeri su ih pratile nažalost brojne ozljede, ukupno 27 velikih operacija, Ivica 14, Janica 13. Obitelj Kostelić je osvojila 10 olimpijskih medalja, što nikad nitko prije njih (kao brat i sestra)  to nije napravio od prvih Olimpijskih igara 1896. godine u Ateni. Osvojili su 4 zlata i 6 srebra, imaju 4 velika kristalna globusa, 7 malih, 5 naslova svjetskih prvaka i 56 pobjeda u svjetskom kupu te drže puno rekorda koji su teško dostižni. Jedna od takvih je povijesna pobjeda sa startnim brojem 64 u Aspenu održane 2001. godine.