Međunarodni dan Muzeja

Utorak, 18. svibnja 2021.

Muzej Grada Đurđevca i ove godine sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja 2021. godine. Tema ovogodišnjeg dana muzeja je Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje.

U isto vrijeme, na muzejskoj se sceni odvija i Edukativna muzejska akcija (EMA) kojoj je tema Iz/Van/Red/No!. To je ujedno 26. kulturna akcija Hrvatskog muzejskog društva koja traje od 18. travnja do 18. svibnja 2021.

Muzej Grada Đurđevca odlučio je ove dvije akcije spojiti u jednu izložbu koju će posjetitelji moći vidjeti unutar atrija utvrde Stari grad. Tako će s balkona prvog kata biti izvješene slike koprivničke slikarice Nade Dombaj, iz ciklusa Virusi – CD-19. Riječ je o kompozicijama velikih dimenzija, nastalim pod utjecajem pandemije koronavirusa, koje su osmišljene za ambijentalne prostore koji dozvoljavaju kretanje izvan interijera. Na taj način predstavljaju neobavezni susret djela umjetnice i slučajnih prolaznika koji u trenutku dolaska u prostor atrija đurđevačke utvrde Stari grad bivaju obavezno zamijećeni. Umjetnost se tako neobavezno nametnula svojim sadržajem i krikom umjetnice da putem boja i linija dočara intenzitet zaraze koja je promijenila svijet.

Izložba „Virusi – CD-19” bit će izložena od 18. svibnja do 20. lipnja 2021. godine.

Osim navedenih izložba, posjetitelji će na Međunarodni dan muzeja, u utorak 18. svibnja, moći razgledati stalni postav muzeja, Interpretacijski centar Picokijade, izložbu Zdravka Šabarića povodom 50 godina stvaralaštva i kulturno-umjetničkog rada, te izložbu Čudesne naprave Leonarda da Vincija  od 8:00 do 19:00 sati, a ulaz na sve sadržaje je besplatan.