Noć muzeja 2016.

Petak, 29. siječnja 2016.

Muzej Grada Đurđevca i ove godine sudjeluje u Noći muzeja 2016. koja će se održati 29. siječnja 2016. godine. Tema ovogodišnje jedanaeste manifestacije je Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena.

Vezano uz temu, u Muzeju Grada Đurđevca s početkom u 18 sati možete poslušati predavanje te razgledati dokumentarnu izložbu Svečanost otvorenja Strossmayerove galerije 1884. godine, autorica Indire Šamec Flaschar i Ivane Gržina. Za đurđevačku su publiku ovom prilikom pripremile i prigodno polusatno predavanje kao popratno događanje uz izložbu. Cilj je predavanja u kratkim crtama predočiti mecenatsko djelovanje biskupa Strossmayera, napose njegovu ulogu u osnivanju Akademije i „njene“ Galerije, a zatim opsežno opisati višednevnu svečanost posvećenja Akademijine palače i otvorenja Galerije 1884. godine, koju su autorice rekonstruirale na temelju arhivskoga gradiva i onodobnih novinskih napisa.

S početkom u 19 sati nastavljaju se događanja u Muzeju Grada Đurđevca – otvorenje izložbe IZ-U: Amputiranje bezidentitetizma (Nove amputacije). To je izložba mladih umjetnika studenata Akademije Likovnih Umjetnosti u Zagrebu. Ona je nastavak i potvrda otvorene i kvalitetne suradnje Muzeja Grada Đurđevca i Akademije, dviju institucija koje ne samo da čuvaju kvalitete, već putem ovakvih projekata potiču kulturni razvoj, osvještavaju i osnažuju identitet naših kreativaca u poplavi bezidentitetizama galopirajućeg globalizma. Projekt i izložbu realizirat će 30 studenata Akademije Likovnih Umjetnosti u Zagrebu. Prikazat će se slike, crteži, skulpture, instalacije, fotografije i video-radovi, te će se upriličiti multimedijalni performans mladih umjetnika. Autori projekta su doc. Danko Friščić, ALU, Zagreb i Edita Janković Hapavel, viša kustosica, Muzej Grada Đurđevca, a koordinatorica projekta je Iva Petrovčić, studentica dipl. studija (Likovna kultura) ALU, Zagreb.

U 20,30 sati počinje ambijentalni akcijski foto-session Muzej volim te u izvedbi fotografa Mie Vesovića.  Događanja u Muzeju će se zaključiti koncertom akustičnog dua Lucije i Jure Jakelića Duo sonorus koji počinje u 21,30 sati.

Radno vrijeme Muzeja Grada Đurđevca na Noć Muzeja je od 18,00 do 01,00 sati. Za slatke delicije i tople napitke pobrinut će se Udruga žena Grada Đurđevca, Udruga žena Peski, Udruga žena “Narcise” Đurđevac i Muzej Grada Đurđevca.