Otvorenje izložbe Vedrina japanskog kilta

Petak, 8. siječnja 2016.

Pozivamo Vas u petak 8. siječnja 2016. godine u Muzej Grada Đurđevca na otvorenje izložbe Vedrina japanskog kilta s početkom u 18,00 sati.

Kilt je oblik umjetničke rukotvorine u kojem se mali komadi materijala (npr. svila, pamuk i dr.) ručnim šivanjem spajaju kako bi se dobio kilt s ranim motivima, sličan slici. Umijeće kilta je započelo davnih vremena u Engleskoj u svrhu dekoracije, pokrivanja i održavanja topline, a te su se tehnike zatim prenosile na ostale kontinente. Kiltovi se u današnje vrijeme mogu podijeliti na one koji su namijenjeni dekoraciji, one koji nastaju kao produkt umjetničkog izražavanja uz pomoć tradicionalnih uzoraka i vještina izrade ili su to veseli ručni radovi za primjenu u svakodnevnom životu.

Kultura šivanja iglom i koncem je prisutna širom svijeta. No prošlo je tek 50 godina otkad je metoda patchwork kilta stigla u Japan, ali su je žene prihvatile kao način izražavanja kojemu su dodavale posebne tehnike , a s vremenom se ona počela cijeniti kao umjetnost i kao takva se počela izlagati po Europi i Americi.

Svečano će otvorenje svojim dolaskom uveličati i gosti iz Veleposlanstva Japana, savjetnik g. Mitsuhiko Shinomiya i ataše za kulturu g. Ryohei Nakajima.