Svečano otvaranje izložbe Leonarda da Vincija „Čudesne naprave“ u Đurđevcu

Petak, 18. rujna 2020.

Veliki inozemni izložbeni projekt, Leonardo da Vinci „Čudesne naprave“, koji je u travnju 2020. odgođen, napokon dolazi u Muzej Grada Đurđevca!

Talijanski umjetnik Leonardo da Vinci (1452.-1519.) – jedan od najvećih genija renesanse, vrhunski slikar, arhitekt, izumitelj, kipar – za svog je života napravio na tisuće skica modela temeljenih na vlastitim idejama, a dio njih bit će izloženo u Muzeju Grada Đurđevca. Iako ga većina zna po njegovim najpoznatijim djelima, poput Mona Lise i Posljednje večere, ovog ćemo puta upoznati i drugu stranu njegova stvaralaštva.

Modeli predstavljeni na ovoj izložbi napravljeni su na temelju Leonardovih skica, studija i crteža o tehničkim, letećim i ratnim strojevima, mostovima, kao i vozilima. Izložba svojim sadržajem i tematikom odgovara svim dobnim skupinama, uz osobitu preporuku školskim, te se mogu uključiti učenici iz gotovo svih nastavnih područja, pogotovo iz umjetnosti, matematike i fizike. Isto tako, ona omogućuje poticaj u kreativnom i inspirativnom stvaralaštvu učenika, te nastanku novoosmišljenih uradaka u sklopu nastavnih područja.

Izložba će biti smještena u utvrdi Stari grad, u prostorima iz 14. stoljeća, te će se uz izložene skice i modele posjetiteljima pružiti posebni doživljaj vraćajući nas u doba renesanse kada su se događala velika otkrića i izumi, čemu svjedoči i stvaralaštvo Leonarda da Vincija.

Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka, izložbu će se svečano otvoriti 18. rujna u 19,00 sati, a izložbu ćete moći razgledati od 19. rujna 2020. do 30. lipnja 2021.