Zaklada Ana Rukavina: akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Đurđevcu

Utorak, 14. svibnja 2019.

U utorak, 14. svibnja Zaklada Ana Rukavina će održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Đurđevcu.

Akcija u Đurđevcu održati će se od 12:30 do 14:30 sati u prostoru Gradske knjižnice Đurđevac (Trg sv. Jurja 1).

Ova akcija upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina organizira se drugu godinu za redom u suradnji sa Ivanom Domišljanović i Matejom Sinković Janći kako bi zajedno pomogli oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisaobuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građanekako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 61.655 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 102oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.