Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u Hrvatski registar u Đurđevcu

Utorak, 8. svibnja 2018.

U utorak, 8. svibnja od 11 do 13 sati Zaklada Ana Rukavina će u suradnji s gospođama Ivanom Domišljanović i Matejom Sinković u Đurđevcu održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Zaklada Ana Rukavina akciju će održati u prostoru Gradske knjižnice Đurđevac (Trg svetog Jurja 1) kako bi zajedno s građanima Đurđevca pomogla oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starostimogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijekkojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 59.735 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 88oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.