Grad Đurđevac potiče ostanak i doseljavanje obitelji: subvencioniraju se radovi na obnovi kuća i rušenje starih kuća


Četvrtak, 18. ožujka 2021.

Grad Đurđevac i dalje potiče ostanak i doseljavanje mladih obitelji Odlukom o dopuni Programa mjera poticanja obnove kuća za mlade obitelji koja je donesena na 35. sjednici Gradskog vijeća.

Sufinanciranje se priznaje za cjelovitu obnovu obiteljske kuće koja se odnosi na uređenje krovišta, fasade, zamjenu stolarije i sustava grijanja ili za djelomičnu obnovu ukoliko je dio već obnovljen. Na području grada Đurđevca sufinanciranje iznosi 30% od vrijednosti izvršenih radova na uređenju, a maksimalno 30.000,00 kuna, dok se u prigradskim naseljima sufinancira 50% od vrijednosti izvršenih radova, također 30.000,00 kuna. Novom izmjenom u Programu za svaku stavku odobravaju se sredstva do 7.500,00 kuna.

Pravo na korištenje subvencije može ostvariti mlada obitelj koja ima u vlasništvu kuću na području Grada Đurđevca. Mlade obitelji su obitelji s djecom u kojoj su roditelji mlađi od 40 godina, kao i roditelji stariji od 40 godina ukoliko imaju maloljetnu djecu.

Na istoj sjednici, donesena je Odluka o dopuni Odluke o komunalnom redu na području Grada Đurđevca kojom se omogućava sufinanciranje rušenja stambenih objekata u iznosu od 7.500,00 kuna i za rušenje objekata koji nisu upisani u Registar zapuštenih stambenih objekata na području Grada Đurđevca, a vlasnicima koji pristupe gradnji novog objekta u roku od godinu dana od uklanjanja postojećeg stambenog objekta odobrit će se i dodatni iznos od 25.000,00 kuna.

-Cilj ovih mjera je doprinijeti vizualnom uređenju našeg grada, ali i popunjavanju praznih gradilišta unutar njega. Mjerama se želi oživjeti i privući gospodarska aktivnost u grad, što će ujedno privući još više mladih obitelji da se dosele na naše područje. Ovo je još jedan korak k urbaniziranju i uređenju grada i prigradskih naselja, pri čemu mogu napomenuti da će mjere biti posebno atraktivne za prigradska naselja gdje se nekretnine mogu kupiti po puno povoljnijim cijenama - zaključio je predsjednik vijeća Željko Lacković.