Građani sve više odvajaju otpad: Đurđevac 3. na listi sa stopom rasta odvojeno sakupljenog otpada


Četvrtak, 20. siječnja 2022.

Grad Đurđevac je četvrti grad u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava kojima se želi podići standard kvalitete življenja u svim sektorima, pa tako i u sektoru gospodarenja otpadom. Prema Izvještaju komparativne analize proračuna hrvatskih gradova, analitičko-medijskog projekta gradonačelnik.hr koji provodi analizu prihoda i izdvajanja hrvatskih gradova prema različitim proračunskim stavkama, Grad Đurđevac pozicionirao se na 3. mjesto na nacionalnoj ljestvici koja prikazuje rast/pad stope odvojeno sakupljenog komunalnog otpada 2020., u odnosu
na 2019., s rastom stope odvojeno sakupljenog komunalnog otpada s 20,10 % na 35,25 %, odnosno ukupnim rastom od 15,15 %.

Od 2016. godine provodi se projekt odvojenog sakupljanja papira i plastike, a do danas su prijavljena četiri velika projekta za koje su osigurana EU sredstva i to nabava 7500 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, zatim nabava komunalnih vozila te izgradnja sortirnice i kompostane. Realizacijom navedenih projekata osigurati će se kompletna usluga gospodarenja otpadom na način da građani i dalje plaćaju najnižu cijenu odvoza otpada.

- Zadovoljni smo rezultatima koje imamo u posljednje četiri godine jer je napredak u recikliranju očit. Količine su u stalnom porastu tako da i u 2022. očekujemo još više odvojenog otpada. Jedini smo grad u Hrvatskoj koji ima prijavljena sva četiri projekta za koje su uspješno osigurana i EU sredstva. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 17 milijuna kuna, od čega je 11 osigurano upravo iz EU fondova. Što se tiče odvajanja otpada mi smo na 35 posto prema Direktivi EU i Strategiji Republike Hrvatske, a cilj je da 2022. dođemo do 60 posto. S novim spremnicima i vozilima od ove godine krećemo s odvojenim prikupljanjem i biootpada čime ćemo biti iznad 60 posto odvajanja otpada kao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji su doveli gospodarenje otpadom na tu razinu – rekao je gradonačelnik Janči.

Na nacionalnoj ljestvici koja prikazuje stopu odvojeno sakupljenog komunalnog otpada 2020., u odnosu na ukupni komunalni otpad 2020., grad Đurđevac zauzima 13. mjesto s odvojeno sakupljenih 529 tona u odnosu na ukupnu količinu od 1.500 tona, odnosno odvojeno sakupljenih 35,25 %, dok po glavi stanovnika zauzima 27. sa sakupljenih 64 kg po glavi stanovnika.