Osnovana Udruga Ukrajinaca u Gradu Đurđevcu


Petak, 1. travnja 2022.

U Domu kulture Đurđevac na inicijativu Grada Đurđevca osnovana je Udruga Ukrajinaca u Gradu Đurđevcu s ciljem pružanja pomoći i podrške raseljenima iz Ukrajine, njih 76 koji trenutno borave u Đurđevcu.

Za predsjednika udruge izabran je Evgenij Jabukovskij, a za podpredsjednicu  Yulia Shotndia. Na prvoj, konstituirajućoj skupštini osim nazočnih državljana Ukrajine, prisustvovali su i gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, ravnatelj Osnovne škole Đurđevac Danijel Domišljanović, ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak Marija Čupen, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac, Matija Markešić, predstavnik Civilne zaštite Igor Međimorec, direktor tvrtke Stari grad d.o.o. i djelatnici Gradske uprave koji su im dali podršku u osnivanju i budućem radu.

Evgenij se zahvalio na ukazanom povjerenju rekavši da će pružanjem pravih informacija i dobrom komunikacijom s Gradom pomoći svim raseljenima iz Ukrajine.

Ciljevi udruge usmjereni su na stvaranje životnih uvjeta za boravak i snalaženje raseljenih osoba iz Ukrajine, poboljšanje kvalitete njihovog života uključivanjem u sve segmente društvenog života u Đurđevcu, okupljanja i organiziranje aktivnosti članova Udruge na promidžbi i razvoju nacionalnog i svojstvenog kulturnog identiteta ukrajinske nacionalne manjine te promicanje razvoja volonterstva te suradnju sa srodnim udrugama.