Pozitivni trendovi u obrazovanju na području Đurđevca: svake godine sve više školaraca, vrtićaraca, ali i studenata


Petak, 27. svibnja 2022.

Grad Đurđevac i ove godine bilježi veliki porast upisane djece u Dječji vrtić „Maslačak“ Đurđevac.

-Za upis je prijavljeno oko 70 budućih vrtićaraca, što znači da će iduće pedagoške godine vrtić pohađati preko 300 djece raspoređene u 18 odgojnih skupina. Osigurat ćemo upis za svu djecu s područja grada te ni ove godine nemamo listu čekanja. Prvi smo se prijavili na raspisani natječaj za dogradnju vrtića i vjerujem da će uskoro biti objavljeni rezultati te da ćemo brzo krenuti s izgradnjom - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

U Osnovnoj školi Đurđevac i ove će godine preko 80 učenika krenuti u prvi razred te će biti raspoređeni u 4 razreda odjela.

 -Sve je veći i veći broj osnovnoškolaca, odnosno svake godine upisujemo četiri razredna odjela te zbog povećanja razrednih odjela imamo nastavu u dvije smjene, ali i zbog toga jer su naši predškolci trenutno smješteni u školi kako bi se osiguralo dovoljno mjesta za upis sve djece u vrtić. Nakon dogradnje vrtića školarci će nastavu polaziti u jednoj smjeni. Preko projekta uređenja školske kuhinje osigurat će se adekvatan prostor za pripremu školskih obroka, a urediti će se i prostor restorana.  Imamo spreman projekt i iščekujemo raspisivanje natječaja - rekao je gradonačelnik Janči.

Postoji i veliki interes za upis u Gimnaziju i Srednju školu Đurđevac, a najviše iz područja računarstva i elektrotehnike što je rezultat provođenja projekta centra kompetencija te škole robotike i programiranja koju provodimo već pet godina za osnovnoškolce i srednjoškolce. Učenici sve više pokazuju interes za zanimanja iz IT sektora s kojima lakše pronalaze posao nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Veliki je interes i za upise na Sveučilište Sjever u Đurđevcu na studij Računarstva i informatike.

-Održan je radni sastanak sa voditeljem studija u Đurđevcu, Domagojem Frankom koji je rekao kako je đurđevački studij prvi izbor za čak 15 budućih studenata, a njima još 30 je drugi ili treći izbor. To su zapravo jako dobri pokazatelji u odnosu na cijelu okolicu, ali i općenito s obzirom na situaciju u državi jer je ove godine značajno manje maturanata nego je to bilo ranijih godina. Grad je i za iduću akademsku godinu osigurao stipendije za sve studente koji studiraju s područja grada Đurđevca u iznosu od 50 kuna po ETCS bodu, odnosno 100 kuna za studente koji studiraju na Sveučilište Sjever- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

- Imamo situaciju sličnih studijskih programa u Virovitici i  Bjelovaru. Kod njih je je riječ o veleučilištu, a ovdje kod nas u Đurđevcu je riječ o sveučilištu što znači da postoji velika razlika. To je prepoznato od strane studenata. Učenici s našeg područja sada imaju mogućnost studirati kod kuće, nemaju velike troškove putovanja i smještaja, a imaju najkvalitetniji stupanj obrazovanja. Ukoliko netko ima dvojbu gdje studirati da bi dobio najbolje znanje iz područja programiranja te informatike i računarstva, onda je to svakako nadaleko Đurđevac. Osigurane stipendije su također još jedan dodatni razlog za studij u Đurđevcu. To je prilika za štednju na svim troškovima za vrijeme studija, što je ispravna odluka - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.