Veliki interes za mjere uljepšavanja: rušenje starih kuća i ograda se nastavlja


Utorak, 31. kolovoza 2021.

Grad Đurđevac i dalje provodi mjeru sufinanciranja rušenja starih, zapuštenih i opasnih objekata na području grada i prigradskih naselja. Mjera je započela s prvorođenjem još 2016. godine te se pokazala vrlo učinkovitom jer je do sada uklonjeno preko 120 ruševnih objekata, dok je u 2021. godini predano još 10 zahtjeva za rušenje kuća te 8 zahtjeva za obnovu kuće.

Ove su mjere privukle veliki interes vlasnika za uklanjanje zapuštenih objekata zbog mogućnosti sufinanciranja čime im se znatno smanjuju troškovi rušenja. Grad i dalje sufinancira rušenje stambenih objekata upisanih u Registar zapuštenih stambenih objekata na području Grada s iznosom od 7.500 kuna.

– Odobravanjem ovih sredstava cilj je potaknuti ljude da sruše kuće nepodobne za život, te da ograde svoju parcelu što je preduvjet. Najčešće su to opasne građevine u kojima najmanje pet godina nitko ne živi. Odluku smo prošle godine nadopunili, pa sad kada vlasnik sruši postojeći objekt i pristupi gradnji novog objekta na toj parceli odobrava mu se dodatni iznos od 25.000,00 kuna, a isplata se vrši nakon izgradnje temelja objekta. Sukladno Odluci o komunalnom doprinosu osobe koje grade kuće na mjestima srušenih zapuštenih objekata u potpunosti su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa– rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Grad od prošle godine sufinancira i rušenje ograda koje graniče s javnim površinama, a sagrađene su od betona, cigle i drugih teških materijala te predstavljaju opasnu građevinu.

-S provođenjem ovih mjera nastavljamo i dalje te smo izuzetno zadovoljni budući da se uklanjanjem ruševina zgrada te zapuštenih stambenih objekata prostor uređuje, dobiva na vrijednosti zemljišta, otvaraju se nova gradilišta za mlade obitelji koje traže pogodno mjesto za izgradnju kuće, a ujedno se uklanja potencijalna opasnost koju takve građevine predstavljaju za prolaznike. Dobili smo i brojne pohvale za uvođenje ovakve vrste sufinanciranja iz drugih gradova što je dokaz da je to dobar potez - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Kroz ove mjere nastoji se uljepšati izgled grada i prigradskih naselja, te ovom prilikom još jednom pozivamo sve zainteresirane vlasnike koji žele ukloniti stare ograde, zapuštene kuće ili graditi novu na parceli gdje je srušena stara kuća da prijave svoj interes na mail adresu: grad@djurdjevac.hr

Vlasnici ne moraju odmah po podnošenju zahtjeva u realizaciju radova već je rok za izvedbu radova do kraja godine. Sve informacije možete dobiti na broj 811-052.