Zelena čistka: građani očistili područje Park šume Borik i okoliš oko trim staze


Petak, 17. rujna 2021.

Najvećoj nacionalnoj kampanji zaštite okoliša, Zelenoj čistki i ove godine pridružio se Grad Đurđevac, gradske ustanove i tvrtke, te građani.

Svi zajedno prionuli su jednome cilju – učiniti mjesto na kojem živimo ljepšim i zdravijim. Cilj akcije je bio okupiti što više stanovništva Republike Hrvatske, očistiti cijelu Hrvatsku od otpada u samo jednom danu i promijeniti sliku Hrvatske, te tako utjecati na podizanje svijesti građana o problemu neodgovornog odnosa prema otpadu. Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva.

Đurđevčani su kroz ovu akciju očistili područje Park-šume Borik i okružje oko trim staze koju brojni građani i sportaši koriste za trčanje i vježbanje u prirodi.

Grad i Komunalne usluge osigurali su nabavu kontejnera za sakupljanje otpada, odvoz sakupljenog otpada na odlagalište otpada, kao i nabavu potrebnog ručnog alata i opreme za sudionike akcije, a po završetku akcije sve volontere dočekalo je piće za osvježenje i sendviči.

U Zelenoj čistki idućeg tjedna sudjelovat će i oni mališani iz Dječjeg vrtića Maslačak koji će očistiti okoliš oko zgrade vrtića te Osnovne škole Đurđevac.

-Upravo najmlađi mogu najviše aktivno doprinijeti očuvanju okoliša kroz pravilno odvajanje i odlaganje otpada, čime postaju pozitivan primjer svojim vršnjacima, te ujedno podižu svijest o očuvanju okoliša kod svojih roditelja i starijih- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.