11. Velika martinjska špelancija


Subota, 5. studenoga 2016.

I ove je godine već tradicionalno u Đurđevcu održana 11. Velika martinjska špelancija – sastanak četrdesetak martinjskih biškupa iz cijele Hrvatske. Posebni gosti ove manifestacije bili su Cinober i Presvetli koje je ugostio Kapetan grada. Povorka sudionika Vinode krenula je od Staroga grada do Trga sv. Jurja gdje su biskupi između sebe izabrali Igora Cajhena iz Krapine za novog Velikog meštra martinjskog ceremonijala, kojemu su predali pečat i biskupsku kapu.

Veliki meštar martinjskog ceremonijala će obnašati svoj vinifikat narednih godinu dana. Martinjski običaji i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u veselim društvima po vinogradima i ugostiteljskim objektima u našem kraju imaju dugu povijest.

Nakon Martinjske meše po jedinstvenom ritualu Martinjska biškupska konferencija krstila je mošt u vino i vlasnicima je izdala krsne listove kao dokaznicu da je poganin mošt preveden u finu vinsku kapljicu koja se bude rado pila.

Uz puno smijeha, zabave i pjesme posjetitelji su mogli uživati i u dobroj kapljici koju su na degustaciju ponudili eminentni vinari iz Hrvatske i inozemstva te članovi udruga vinara i Koprivničko-križevačke županije.

Druženje se s trga navečer preselilo u atrij Staroga grada gdje su okupljeni uživali na Martinjskoj večeri uz tamburaše, martinjske meštre i vrhunska vina naših vinara.