8. VELIKA MARTINJSKA ŠPELANCIJA – Đurđevac, 09. studenščaka A.D. 2013.


Utorak, 29. listopada 2013.

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije već tradicionalno organizira Veliku martinjsku špelanciju - sastanak tridesetak „martinjskih biškupa“ iz cijele Hrvatske. Oni će između sebe izabrati Velikog meštra martinjskog ceremonijala, prvog među jednakima,  kojemu će predati pečat i biškupsku kapu. Veliki meštar martinjskog ceremonijala izabire ime pod kojim će obnašati svoj „vinifikat“ narednih godinu dana, propisuje od kada do kada se održava Martinje, po kojim pravilima te izdaje testemoniume ostalim „biškupima“ da idu u svijet širiti «vinovjeru». Po jedinstvenom ritualu oni na kraju krste mošt u vino i vlasniku izdaju „krsni list“ kao dokaznicu da je „poganin“ mošt preveden u finu vinsku kapljicu koja se bude rado pila. Osim u programu posjetitelji mogu uživati i u dobroj kapljici koju će im na degustaciju ponuditi eminentni vinari iz Hrvatske i inozemstva te članovi udruga vinara i Koprivničko-križevačke županije. Pozivamo  i Vas da nam se pridružite u Đurđevcu, 09. studenoga 2013.godine (subota) od 10,00 prije podne. Sve informacije možete dobiti u TZ Koprivničko-križevačke županije na tel. 048/624-408 ili mobitel 098/305 – 186 (Krešimir Blažek, koordinator manifestacije).

U nastavku možete pogledati Program manifestacije i preuzeti prijavni obrazac za sudjelovanje na manifestaciji (prijavnica - Velika Martinjska špelancija).

Martinjski običaji i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u veselim društvima po vinogradima i ugostiteljskim objektima u našem kraju imaju dugu povijest.

PROGRAM

 

9,30    Okupljanje vinara i ostalih sudionika Špelancije, uređenje štandova

10:00   Okupljanje martinjskih ceremonijal majstora iz cijele Hrvatske (Hotel Picok)

11:00   Povorka sudionika Vinode kroz grad (martinjski meštri, puhači, kuburaši)

11:30   Nastup vinođakonskog Gruntovec benda  na  pozornici

12:00   Redovna godišnja VINODA

-     Predstavljanje martinjskih meštri i njihovi pozdravi

-     Martinjska meša

-     Izbor Velikog meštra martinjskog ceremonijala

-     Riječ novog Velikog meštra martinjskog ceremonijala

-     Vinifikacija novog Martinjskog meštra – biškupa

-     Potvrda novih kandidata

-     Podjela diploma i zafalnica

13:45   OBJAVA POČETKA KRŠTENJA MOŠTA

-     Krštenje prinesenih mošteva i podjela krsnih listova

14:00   Martinjsko  veselje na trgu

U slučaju lošeg vremena manifestacija se seli u prostore Hotela Picok u Đurđevcu.