Zaklada Ana Rukavina: u Đurđevcu 74 potencijalnih darivatelja upisano u registar krvotvornih matičnih stanica


Srijeda, 9. svibnja 2018.

Na akciji održanoj u utorak, 8. svibnja u Đurđevcu u prostoru Gradske knjižnice Đurđevac, Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružilo se 74 novih potencijalnih darivatelja.

Ova izuzetno uspješna akcija održana je u suradnji s Ivanom Domišljanović i Matejom Sinković, uz podršku Grada Đurđevca, kako bi se podigla svijest građana Đurđevca o važnosti pomaganja oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljima.

Svaka akcija koju Zaklada Ana Rukavina organizira diljem Hrvatske nosi poruku lijek je u nama. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom jedanaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 59.871 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 88 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 88 teško oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.