Članice Udruge žena grada Đurđevca Marija Kožar i Sonja Janković sudjelovale u EU projektu Novi hrvatski krpež


Srijeda, 29. svibnja 2019.

Kako se naša tradicija može realizirati i pokazati u suvremenom ruhu i biti zanimljiva za mlade, pokazano je u ponedjeljak u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Pokazano je to na završetku projekta Novi hrvatski krpež, a preko umjetničkog performansa, na kojem su bili prezentirani i kreativni uradci, kao modni dodaci, i  članica Udruge žena grada Đurđevca, Sonje Janković i Marije Kožar.

One su, naime, uz 40-tak kreativnih žena starijih od 54 godine iz čitave Hrvatske, proteklih nekoliko mjeseci sudjelovale na radionicama u Zagrebu. Okupila ih je poznata zagrebačka dizajnerica Milena Rogulj i u sklopu europskog projekta „54 +“,te  Ministarstva kulture i ULUPUH-a, dala im mogućnost da pokažu svoju kreativnost u šivanju, pletenju, vezenju i heklenju. Njihove pojedinačne uratke ona je zanimljivo aplicirala na 15-tak odjevnih predmeta, točnije modernih ženskih haljina, koje su bili pokazani na završnom performansu, svojevrsnoj modnoj reviji. Radovi vrijednih Đurđevčanki su posebno dobro ocijenjeni.

-Sudjelovanje u ovom europskom projektu bila je prilika za širenje kreativnih znanja, ali i za  samopotvrđivanje i stjecanje novih poznanstava- rekla je na završnoj priredbi Sonja Janković.

Marija Kožar, potpredsjedinca Udruge žena grada Đurđevca je zaključila da je i preko ovoga projekta, koji je bio spoj različitih struka i umjetnosti, potvrđena širina kreativnih interesa članica Udruge žena grada Đurđevca. Na završnom performansu u Zagrebu, uz njih su bile i sve ostale članice ove vrijedne ženske đurđevačke udruge, te Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja grada Đurđevca.