Članovi KUD-a Petar Preradović sudjelovali na ovogodišnjoj Zimskoj školi folklora


Četvrtak, 16. siječnja 2020.

U  Koprivnici je i ove godine u organizaciji Hrvatske matice iseljenika uz potporu Koprivničko-križevačke županije održana Zimska škola folklora, koja je trajala od 3. do 12. siječnja.

Naši predstavnici bili su Lucija Lenardić  i Dorian Rupčić ispred KUD-a Petar Preradović te Katarina Sokač ispred Zajednice folklornog amterizma grada Zagreba. Ove godine je na školi folklora sudjelovao rekordni broj polaznika iz Hrvatske i svijeta, pa su tako, osim iz svih krajeva Lijepe naše u ovogodišnjem programu škole sudjelovali i folkloraši iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovačke, Srbije (Vojvodine), Bosne i Hercegovine,  Mađarske, Crne Gore i Argentine.

Na programu su bile pjesme, plesovi i glazba PANONSKOGA PODRUČJA:  Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Baranje, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, zapadne Slavonije, područja Županje i Vinkovaca te Srijema. Učili su se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini (Srbija), Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH. Od teorijskih predavanja učila se kinetografija i osnove notnoga pisma te nošnje panonskoga područja.

Program škole završio je sa svečanim završnim koncertom Zimske škole folklora gdje su istaknuto mjesto imali imali i naši Đurđevčani.

Zimska škola je ponajprije namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava  u hrvatskom iseljeništvu, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta, a njeno pohađanje i polaganje ispita jedan su od kriterija za stjecanje statusa  u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.