Članovi Udruge Mali princ osmislili i predstavili slikovnicu Mjesto za prijateljstvo i Kajkavski abecedarij


Utorak, 3. siječnja 2023.

Slikovnica “Mjesto za prijateljstvo” i “Kajkavski abecedarij” predstavili su članovi đurđevačke Udruge Mali princ.

U pitanju je program “Slovo po slovo, slika do slike” financiranog od strane Zaklade Hrvatska za djecu, a u odobrenom iznosu od 49.435,62 kuna. Cilj spomenutog programa je ostvarivanje i promicanje prava djece i mladih s intelektualnim teškoćama te njihova bolja vidljivost u javnosti i uključenost kao i stvaranje društvene dobrobiti.

Tako su članovi Udruge tijekom provedbe projekta osmislili književni/jezični (slovo po slovo) i popratni likovni sadržaj (slika do slike) dviju različitih narativnih formi.

Voditeljica projekta Anja Senjan istaknula je da su razmišljali o ravnopravnosti djece i mladih s teškoćama kada su počeli pripremati projekt “Slovo po slovo, slika do slike”

– Budući da djeca i mladi s teškoćama imaju određene teškoće, uvijek se stereotipno vjeruje da ne mogu biti samostalni autori, odnosno kreatori nekog jezičnog književnog sadržaja. To se onda povezuje s pitanjem povezivanja teksta s pripadajućim ilustracijama. Ovim projektom htjeli smo razbiti taj stereotip i dokazati da ova populacija može biti samostalni autor teksta i ilustracija – rekla je Senjan.

Dodaje i da su uočili nedostatak književnog sadržaja na našem tržištu u kojem bi djeca i mladi s teškoćama bili likovi.

“Kajkavski abecedarij” osmišljen je kao vodič u učenju slova hrvatske abecede. Slova, pojmove i njihove crteže pripremili su članovi udruge. Odabirom abecedarija stvorena je knjižica za sve predškolce i prvašiće, a koja će im olakšati put poznavanja, razumijevanja i razlikovanja slova hrvatske latinice.

Slikovnica prikazuje dječaka Petra s teškoćama u razvoju s kojim se djeca ne žele družiti. Time se problematizira odnos društva prema osobi s teškoćama.

– Čitajući slikovnicu vidjet ćete kako je osobama s teškoćama. Kroz monološki i pripovjedački dio shvatit ćete kroz što Petar prolazi – pojasnila je Senjan.

Važni suradnici pri realizaciji projekta bili su i Zoran Vidaković, nastavnik likovne kulture, zadužen za autentične ilustracije slikovnice te Ante Topolčić zadužen za grafičku pripremu oba materijala za tisak.