Članovi udruge Peski-Art Đurđevac sudjelovali na 35.Pomurskom festivalu u Mađarskoj


Subota, 18. kolovoza 2018.

Povodom najvećeg državnog blagdana Republike Mađarske Svetog Stjepana kralja i blagdana Svetog Roka zaštitnika grada u mađarskom gradu Letenyu održan je 35. Pomurski festival - Mura menti napok. Ove godine pomurskim festivalom obilježena je obljetnica 35 godina pomurskog festivala i 25 godina od otvorenja specifične i monumentalne građevine gradske knjižnice.

U sklopu pomurskog festivala održana je i  međunarodna likovna kolonija Mura-Art na kojoj su na poziv ravnatelja  Centra za kulturu Letenya  Jozsefa Domoka sudjelovali i predstavnici udruge Peski-Art Snježana Božić i Franjo Mihočka.

Na koloniji tradicionalno sudjeluju likovni stvaratelji iz Mađarske, Hrvatske i Slovenije, a ove godine pridružili su se svojim sudjelovanjem i dvojica umjetnika iz dalekog Nepala. Likovno stvaranje odvijalo se u gradskom Kastelji parku u sjeni velike platane stare nekoliko stoljeća koja je 2010. godine proglašena drvom godine. Tradicionalno ljubazni domaćini trudili su se da likovnim umjetnicima ništa ne nedostake, a dvadesetak likovnih djela nastalih na koloniji biti će izloženo u gradskoj knjižnici, a nakon toga slike će se rasporediti po gradskim ustanovama u Letenyu.

Nakon stvarateljskog rada u gradskoj knjižnici otvorena je izložba radova nastalih na likovnoj koloniji u mjestu Sumarton, a koju je organizirao kipar Istvan Radnai i Hrvati koji tamo žive i nastoje održati svoju kulturu, jezik i običaje, a na kojoj su također sudjelovali  predstavnici udruge Peski-Art.