Čuvari tradicije i baštine: održana promocija projekta đurđevačkih bluza i otvorena izložba fotografija Zlatka Moškona


Srijeda, 16. studenoga 2022.

Prije nekoliko dana u Đurđevcu je priređena večer kulture, koja je započela izložbom fotografija Zlatka Moškona, a nastavljena je prezentacijom projekta svečanih bluza đurđevačkog kraja KUD-a Petar Preradović.

Ovom prilikom u prekrasnom ambijentu Doma kulture u Đurđevcu brojni gosti mogli su se upoznati sa radom i fotografijama ovog najpoznatijeg fotografa- portretista. Zlatko Moškon je i jedan od osnivača i voditelja Drava dokumentacijskog centra, a osim moderatorice programa Anđele Lenhard Antolin više o njegovom radu i izložbi Malci rekla je predsjednica Drava dokumentacijskog centra Davorka Gajari.

Izložba Malci je njegova osma klasična izložba, a na fotografijama su portreti najmlađih članova đurđevačkog KUD-a u narodnim nošnjama iz bogate kolekcije nošnji našega KUD-a.

Svoj osvrt na izložbu fotografija i čitav projekt s fotografskog stajališta izložio je i naš poznati fotograf Željko Car.

Ovom prilikom je održana i promocija đurđevečkih bluza koje su nastale u sklopu projekta KUD-a Petar Preradović koji je podržalo Ministarstvo kulture i medija i Grad Đurđevac.

U nabavi materijala za ovaj projekt i šivanju sudjelovale su brojne obrtne radnje s područja grada Đurđevca, a za izradu cvjetnih motiva te dugotrajni ručni vez bluza zaslužne su vrijedne ruke kazivačica s terena: Barice Bajzek, Zlate Miklić, Ljiljane Huđek, Slavice Benko i Marije Konjarek.

Ispred KUD-a Petar Preradović okupljene su pozdravili i kratko im se obratili: predsjednik Đuro Bobovčan, voditeljica projekta Slavica Benko te Monika Rupčić, a ispred županije Verica Rupčić.

Gradonačelnik Hrvoje Janči čestitao je Zlatku Moškonu i KUD-u na uspješnom ostvarenju ovih projekata, uloženom trudu i radu.

-Hvala svima vama koji kroz ovakve projekte čuvate našu kulturnu baštinu i tradiciju. Hvala KUD-u, njegovim članovima i njihovim obiteljima koji dugi niz godina nesebično odvajaju svoje vrijeme i aktivno sudjeluju u svim gradskim manifestacijama i projektima- rekao je gradonačelnik.

Ovu prekrasnu kulturnu večer začinile su prekrasne narodne pjesme u izvedbi članova KUD-a Petar Preradović i Đurđevčica.