Dani Svete Ane: Svetojanska zlevanka i ove godine privukla brojne goste u ovo malo prigradsko naselje


Subota, 24. srpnja 2021.

Na gastro-turističkoj priredbi Dani Svete Ane i Dan zlevanke, brojni posjetitelji nekoliko su puta uvećali najmanje i turistički najeksponiranije đurđevačko prigradsko naselje Svetu Anu. Jedna je to u nizu priredbi s kojom vrijedni Svetojančani tradicionalno slave svetu Anu, svoju nebesku zaštitnicu.

Na prostoru oko vodenice sve je vrvilo posjetiteljima. Poslastice od starinskih sorti kukuruza mljevenog u vodenici bilo je dovoljno za sve jer su članice Udruge žena Svetojanke vrijedno pripremale kolače od ranih jutarnjih sati.

Miješana od kukuruznog brašna izmljevenog na vodeničnom kolu uz potok Svetojančan te izmiješana vodom s izvora kojem Svetojančani pripisuju okrepljujuća svojstva, zlevanka je najpoznatiji svetojanski gastronomski proizvod. Njime se članice Udruge žena Svetojanke ponose na svim turističkim sajmovima i rado je nude za svih posjeta Sv. Ani. Za dobru atmosferu pobrinuo se nadaleko poznati podravski slavuj Franjo Barić sa svojim bendom.

Na zlevanku su organizirano došli i brojni rekreativci na biciklima koji su se u organizaciji Turističke zajednice Grada Đurđevca u 10,00 sati s Trga sv. Jurja uputili prema Svetoj Ani. Neki od posjetitelja su se okušali i u ribolovu na potoku kod vodenice.

Svetojansku zlevanku i organizatore manifestacije pohvalio je i gradonačelnik Hrvoje Janči te predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, koji su se pridružili Svetojančanima u obilježavanju Dana Svete Ane.

– Ovo su 14. po redu dani zlevanke koji se održavaju kod vodenice u Svetoj Ani. Došle su nam i brojne prijateljske udruge. Osim zlevanke, za goste smo pripremili fiš paprikaš i grah u čijoj su pripremi sudjelovali mještani Svete Ane– rekao je Veljko Miletić.

Sudeći po podijeljenim porcijama graha i fiš paprikaša te 20 velikih tepsija ispečenih slasnih zlevanki, organizatori Dana zlevanke svetojanski Mjesni odbor i Udruga žena Svetojanke mogu biti zadovoljni.

Ove godine po prvi puta je održano i sportsko natjecanje u organizaciji Savjeta Mladih Grada Đurđevca - Igre pri mlinu, u kojima su članovi Savjeta mladih i ostali natjecatelji pokazali svoje vještine u povlačenju užeta, odbojci, graničaru i igri čovječe ne ljuti se.

-U sklopu planiranih aktivnosti ovog ljeta odlučili smo održati ovo natjecanje u Svetoj Ani kako bi potaknuli mlade na druženje - rekao je Matija Bažulić, predsjednik Savjeta Mladih.

Dani Svete Ane nastavljaju se Svetom misom koja će biti održana 26. srpnja u 11,00 sati, dok će se u ponedjeljak u 20,00 sati održati svečana sjednica Mjesnog odbora Sveta Ana.

Foto: Ivan Brkić