“Diganke, zlevanke i prkači”


Ponedjeljak, 29. lipnja 2015.

U sklopu ovogodišnje „Picokijade“ održana je tradicionalna izložba kolača „Diganke, zlevanke i prkači“ u organizaciji Gradske knjižnice Đurđevac i udruga žena Grada Đurđevca. Ova priredba svake godine okupi veliki broj zaljubljenika u tradiciju i slastice.

Na izložbi kolača, sudjelovalo je 30-ak udruga i izlagača s područja Županije s ukupno 150 sudionika. Cilj ove izložbe je popularizacija i prezentacija tradicionalnih kolača i ručnih radova ovog dijela Podravine.

Izložba kolača poprimila je tradicionalni karakter, te je svojim kontinuiranim održavanjem postala regionalno prepoznatljiva. Ova “slatka” priredba promiče starinske vrste kolača te upoznaje posjetitelje s ručnim radovima, starinama, starim običajima i njihovim vrijednostima.

Kum ovogodišnje izložbe bio je poznati televizijski i kazališni glumac Robert Kurbaša, a od prošle godine stalni kum izložbe je župan Darko Koren. U ovogodišnjem programu sudjelovali su Matija Vogrinčić s recitacijom „O jelu i kolače po đurđevečki“, mala dramska skupina Osnovne škole Grgura Karlovčana sa scenskom igrom prema tekstu Miroslava Dolenca Dravskog „Ded i gramatika“, te Mali folklor Osnovne škole Grgura Karlovčana.