Dječji vrtić Maslačak: Zvončići postali mali izumitelji


Nedjelja, 12. siječnja 2020.

Svjetski dan izumitelja obilježava se 9. studenoga na dan rođenja izumiteljice Hedy Lamarr koja je bila inovatorica u području bežičnih komunikacija, ali za života nikada nije dobila zahvalu za svoj izum bez kojega bi danas bio nemoguć WiFi. Na ovaj dan se prisjećamo najvećih svjetskih izumitelja koji su svojim inovativnim radom poboljšali naš svakodnevni život te ujedno potičemo mlade vizionare da i dalje nastave mijenjati svijet svojim izumima.

Zato su i Zvončići iz Dječjeg vrtića Maslačak od toga dana postali mali izumitelji. Naime, toliko su im se svidjele aktivnosti koje su održane na dan obilježavanja Svjetskog dana izumitelja da sada redovno sa svojim odgojiteljicama osmišljavaju nove kreativne aktivnosti i alate za svoj izumiteljski kutak u skupini.

U suradnji sa roditeljima, bakama i djedovima djeca su sakupljala razne stare satove, računala, televizore, radio prijemnike i ostale male kućanske aparate koje su donijela u vrtić. Skupili su i potrebne alate pomoću kojih su rastavljali i proučavali unutrašnjost svih aparata te ih ponovno sastavljali.

Posjetili su i Strukovnu školu Đurđevac kako bi vidjeli auto na solarni pogon koji su izradili učenici pod mentorstvom profesora Mladena Paraga. Profesor Parag im je objasnio sve o autu na solarni pogon – od same ideje do realizacije te im je pokazao snimku utrke na kojoj je auto sudjelovao.

Naši Zvončići su pokazali dosta veliko znanje o sunčevoj energiji pa postoji nada da će možda u budućnosti neko od njih zbilja postati poznati izumitelj.