Dobre vijesti za roditelje djece s teškoćama u razvoju: inkluzivni dodatak, jedno vještačenje i veća naknada


Utorak, 24. listopada 2023.

S dobrim informacija za roditelje djece s teškoćama u razvoju sa sjednice povjerenstva za osobe s invaliditetom vlade RH, a na kojoj se raspravljalo o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o doplatku za djecu te o nacrtu prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku, vratila se Kristinka Štefan, predsjednica udruge Mali princ.

– Zakonom o inkluzivnom dodatku će četiri dosadašnje naknade (osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu, naknada do zaposlenja) biti objedinjene u jednu, a korisnici će prava moći ostvariti brže i lakše uz samo jedno vještačenje, pojasnila je Kristinka Štefan i dodala da bi prema novim prijedlozima zakona iznos inkluzivnog dodatka za sve korisnike trebao biti veći od iznosa objedinjenih naknada koje sada ostvaruju osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na djecu s teškoćama u razvoju.

Uz veće naknade osigurana je i potpora djeci s teškoćama u razvoju u sustavu odgoja i obrazovanja kroz pomoćnike u nastavi, a odraslim osobama usluga osobne asistencije u svakodnevnom životu. Zakon o inkluzivnom dodatku trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine.