Dr. Jendrašic na kongresu u Australiji: održao predavanje za Svjetsko udruženje obiteljskih liječnika


Utorak, 14. studenoga 2023.

Đurđevčanin dr. Ivica Jendrašic, specijalist opće kirurgije, ortopedije i traumatologije i subspecijalist traumatologije, inače liječnik u privatnoj praksi obiteljske medicine u Đurđevcu, suradnik kirurškog odjela bjelovarske Opće bolnice te suradnik nekoliko privatnih poliklinika, nedavno je sudjelovao na kongresu Svjetskog udruženja obiteljskih liječnika (WONCA) u Sydneyu u Australiji. Tamo je dr. Jendrašic za preko 4000 sudionika iz čitavoga svijeta održao dva zapažena predavanja o problematici kroničnih rana.

– Kronične rane su velik izazov za pacijente i njihove obitelji,  ali i za liječnike i medicinske sestre. Populacija je sve starija i tom problemu se mora pristupiti multidisciplinirano, koristeći najsuvremenije spoznaje i metode od dijagnostike do liječenja i njege. Zna se da je kronična rana ona koja ne zaraste u za to predviđenom roku, a najčešće se tu radi o venskim i arterijskim ulkusima donjih ekstremiteta te ranama koje se javljaju kod bolesnih ljudi koji dulje leže, dekubitusima, pojasnio je dr. Jendrašic i dodao da je to problem koji se ne rješava brzo.

Nakon nedavno održanog đurđevačkog stručnog skupa liječnika primarne medicine, medicinskih sestara i tehničara na temu „Kronične rane, jučer, danas, sutra“, s 20 stručnih predavanja i 8 radionica s vrhunskim hrvatskim predavačima i demonstratorima, a koji je dobio visoke ocjene svih prisutnih i pokazao da Đurđevac može biti domaćin i velikim stručnim skupovima, dr. Jendrašic najavljuje nove aktivnosti na tom području.