Đurđevac bogatiji za još jednu novu posebnu udrugu: Osnovano Društvo prijatelja Đurđevačkih pijesaka


Nedjelja, 3. prosinca 2023.

U Đurđevcu je, uz nazočnost članova Hrvatskog geološkog društva, čelnih ljudi grada Đurđevca i Đurđevčana, osnovano Društvo prijatelja Đurđevačkih pijesaka. Cilj mu je, kako je to utvrđeno Statutom, da se čuva, štiti i promiču za grad Đurđevac zaštićen i važan biološki, geološki, socio-ekološki i turistički prostor te odgaja i potiče mlade, srednjoškolce, studente  i zainteresiranu javnost, da ga preko stručnih, znanstvenih radionica i znanstvenih, diplomskih radova i doktorskih disertacija, stave u središte svojega znanstvenog interesa.

Na Osnivačkoj skupštini za predsjednika Društva je izabran Đurđevčanin prof. dr. sc. Bruno Tomljenović, dipl. ing. na Zavodu za geologiju  i geološko inženjerstvo Rudarsko geološko naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tajnik društva je Martin Mahović, a članovi Upravnog odbora su Valentina Štefoković, Marin Ferderber, Irena Tišljar, Danijel Domišljanović i Mario Fuček. Predsjednik Nadzornog odbora je Želimir Hrvatić, a članice Božica Jelušić i dr. Lidija Galović.

-Danas je više nego ikad važno čuvanje prirode. Mi na kućnom pragu imamo nešto posebno i geografski i botanički što moramo čuvati. Grad Đurđevac ima ambiciju financirati znanstvene radove i doktorske disertacije, vezane uz njihovu zaštitu i posebnost, pa pozivam sve zainteresirane u akademskoj zajednici da nam se jave, da stvaramo znanstvenu literaturu i podlogu za apliciranje za sredstva za čuvanje Pijesaka - rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči i čestitao novoizabranom vodstvu.

Čestitke članovima Osnivačke skupštine i novom vodstvu uputio je i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković zadovoljan što je osnivanje ovog Društva na tragu najnovije uredbe, odnosno europskog Zakona o obnovi prirode koji regulira kako vratiti život u prirodu, da se ona štiti kroz znanost, a preko projekata vrati u stanje prije uništenja. Prema tom Zakonu kroz šest mjeseci će članice EU morati napraviti timove koji će raditi na tome.

-Grad Đurđevac već dugo ima inicijative za čuvanje bioraznolikosti našeg prostora. Predlažemo promjenu Strategije zaštićenih dijelova prirode s ciljem da rijeku Dravu, našu Amazonu, proglasimo Parkom prirode, da vratimo prirodi ono što je priroda dala nama - rekao je Željko Lacković i dodao da je osnivanje Društva prvi korak u čuvanju bioraznolikosti i ne samo na đurđevačkom mikrolokalitetu.

I književnica Božica Jelušić, predsjednica Ekološkog društva Đurđevac, najstarijeg u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj je zaključila da je obrazovanje za okoliš polazna i ultimativna točka cijele ove pozitivne đurđevačke poticajne inicijative i pri tom naglasila potrebu povezivanja društvenih djelatnosti, umjetnosti i kulture u  cjelokupnu priču.

-Dobro je da su u Društvu uključene različite struke, da ćemo se povezivati za sličnim udrugama koje imaju isti cilj, ali i to što je Grad Đurđevac već do sada učinio znatne napore i uspostavio komunalnu, gospodarsku, kulturnu i turističku infrastrukturu za lakšu realizaciju naših ciljeva - zaključio je Bruno Tomljenović, predsjednik Društva prijatelja Đurđevačkih pijesaka i pozvao sve na suradnju.