Đurđevac, moj grad: vrtićarci iz Dječjeg vrtića Maslačak učili o svome gradu


Srijeda, 31. svibnja 2023.

Djeca iz odgojne skupine Lavići Dječjeg vrtića Maslačak Đurđevac sa svojim odgojiteljicama proveli su projekt u kojem su upoznali znamenitosti i posebnosti svoga grada Đurđevca.

Tako su iz različitih aktivnosti saznali da naš grad nosi naziv po svom zaštitniku Sv. Jurju. S odgojiteljicama su razgovarali o ulici u kojoj žive, o kući i njenom izgledu, šetali su ulicama grada i naučili imena ulica.

Šetnju gradom iskoristili su i za posjetu važnim zgradama i mjestima u Đurđevcu. Tako su posjetili Crkvu Sv. Jurja, gradski trg, zgradu Gradske uprave, Osnovnu školu Đurđevac, Strukovnu školu Đurđevac, utvrdu Stari grad, mini zoo Hrvatska Sahara, Park šumu Borik i Posjetiteljski centar. Zajedno su izradili plakat znamenitosti Đurđevca.

Kroz likovne aktivnosti vrtićarci su naslikali svoju kuću i ulicu, izrađivali svoje kuće i znamenitosti te napravili maketu grada. Saznali su da se Sv. Juraj borio s troglavim zmajem i pobijedio te tako postao zaštitnik grada. Na videu su gledali i Malu dječju Picokijadu. Djeca su bila veoma zainteresirana za ove istraživačke aktivnosti, a poslije i stvaralačke.

Kroz ovakve aktivnosti nastoji se njegovati kulturna i povijesna baština našega kraja. Te aktivnosti povezali su s Danom planete zemlje, a na globusu su istraživali gdje se nalazi Hrvatska, Đurđevac, te su istraživali kontinente i mora.

Kroz igre Zeleni planet vježbali su kako planet učiniti sretnim. Izrađivali su krune Zdravi planet te Zeleni planet lampice.