“Đurđevčice” predstavljale KKŽ na 10. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava


Utorak, 29. listopada 2013.

U subotu 26. listopada 2013., održan je 10. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava u Festivalskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini. Nakon brojnih i iscrpnih selekcija koje su se tijekom godine odvijale unutar 12 hrvatskih županija, pravo nastupa na ovom nacionalnom Susretu osvojila su čak 23 mala vokalna sastava s ukupno više od 300 pjevača. U odabiru najboljih na županijskim smotrama i samostalnim preslušavanjima, Ženski vokalni sastav "Đurđevčice" nastupao je kao predstavnik Koprivničko-križevačke županije u kategoriji folklornih malih vokalnih sastava sa sljedećim programom;

1.Narodna iz Bačke (obrada: Kristina Benko Markovica):  Jedva čekam tavne noći

2. Narodna iz Posavine (obrada: Kristina Benko Markovica): Lijepo pjeva za lugom djevojka/ Naše selo Sava voda paše

3. Narodna iz Podravine (obrada: Kristina Benko Markovica): Sejala sem lenek uz instrumentalnu pratnju tamburaškog sastava KUD-a Petar Preradović.

Nastup malih vokalnih sastava pratilo je i vrednovalo stručno povjerenstvo u sastavu Josip Jerković (predsjednik), Robert Homen i dr.sc. Joško Ćaleta.

U kategoriji folklornih malih vokalnih sastava za najuspješniji sastav proglašena je Ženska vokalna grupa „Kajda“ iz Mača, u kategoriji izvorne pučke glazbe za najuspješniji sastav proglašena je Ženska pjevačka skupina KUU-a „Cernik“ iz Cernika.

U kategoriji izvorne pučke glazbe , na državnim susretima sudjelovao je i ženski pjevački sastav KUD-a „Tomislav“ Sveti Ivan Žabno . Dirigentica, Andreja Hrg za ovu prigodu pripremila je narodne pjesme iz Tomašice, Vrpolja i Novigrada Podravskog.

U kategoriji suvremenog višeglasja nagrada nije dodijeljena, dok je Nagrada za najuspješniji nastup u kategoriji klasične glazbe dodijeljena Djevojačkom zboru „Cantus ante omnia“ iz Zagreba.

Posebna pohvala za uspješan nastup dodijeljena i Ženskom vokalnom ansamblu „Gouriena“ iz Jastrebarskog. Kao predstavnici 10. Susreta na 3. Razglednici Hrvatskog sabora kulture odabrani su Ženska vokalna grupa „Kajda“ iz Mača i Djevojački zbor „Cantus ante omnia“ iz Zagreba.

3. Razglednica HSK-a bit će održana 15. prosinca 2013. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu s najuspješnijim predstavnicima devet nacionalnih Susreta Hrvatskog sabora kulture 2013.

Organizaciju Susreta potpisuje Hrvatski sabor kulture uz suorganizaciju Zajednice amaterskih kulturno umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije, Hrvatskog društva skladatelja – ZAMP, Pučkog otvorenog učilišta Krapina, KUD –a „Krapina, uz medijsko pokroviteljstvo Radija „Kaj“ i financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatske elektroprivrede d.d. i Robne kuće B.A.M.T. d.o.o. Mače.