Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva: početak školske godine obilježio i početak novog Erasmus+ projekta


Ponedjeljak, 14. listopada 2019.

Novu školsku godinu, 2019./2020., učenici i nastavnici Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva dočekali su s veseljem i uzbuđenjem jer je početak godine obilježio i početak novog Erasmus+ projekta.

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja te povodom Danas Erasmus+, javnosti je predstavljen novi projekt te tim koji će ga provoditi. Erasmus+ projekt CREATE (Creative Teens) usmjeren je na razvijanje kreativnosti i kritičkog mišljenja, njegovanje vrijednosti poput tolerancije, empatije i ravnopravnosti te na praktični pristup u nastavi. Tijekom dvije godine trajanja projekta učenici će se baviti kreativnim pisanjem te će kao krajnji proizvod proizvesti knjigu i njene inačice u digitalnom i audio obliku. Osim na samo pisanje, učenici će se usmjeriti i na dizajn i grafičko oblikovanje knjige. U drugom dijelu projekta, učenici će na temelju svoje zbirke kratkih priča kreirati predstavu i sve ono što je za njenu produkciju potrebno: kostime, rekvizite i scenografiju.

Na zadacima će s učenicima raditi koordinatorica projekta Ana Huzjak, prof., ravnatelj Tomislav Ostojić, prof., pedagoginja Jasna Horvat Vlahović, prof. te nastavnici Mirela Kožar, prof. i Hrvoje Baltić, prof.

Za provođenje projekta đurđevačkoj je gimnaziji dodijeljeno 29.334,00 EUR, dok je cjelokupna vrijednost projekta veća od 127 tisuća eura. Đurđevački gimnazijalci na ovom projektu radit će s vršnjacima iz partnerskih škola iz Francuske, Turske, Velika Britanije i Italije. Sredstva od projekta učenicima će omogućiti da na tjedan dana posjete partnerske škole i na licu mjesta uče o drugim kulturama i sustavima obrazovanja.

Ovaj projekt treći je u nizu višegodišnjih međunarodnih gimnazijskih projekata financiranih sredstvima Europske Unije, a drugi u kojem je Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva nositelj i koordinator projekta.

-Odrastanje se ne odvija samo u zatvorenim prostorijama učionice i u obitelji. Odrasti znači shvatiti potencijal sebe i društva oko sebe, shvatiti svoje nedostatke i nedostatke društva u kojem rasteš. Odrastanje povlači za sobom odgovornost, planiranje i usmjereno djelovanje. Naša škola kroz projekte koje provodi potpomaže takvom cjelovitom odrastanju i izgradnji osobe koja može sagledati probleme iz raznolikih stajališta. Uvidjevši što više pogleda na jedan problem, uvidjevši što više rješenja koji mogu proizaći iz jednog problema, učenici rastu. Kada se još k tome proces učenja odvija u zanimljivom okruženju strane zemlje, bez stresa, stvaraju se nova prijateljstva i tolerantno društvo. U takvom okruženju učenici razvijaju kritičko razmišljanje i ispravan sustav vrijednosti te postaju aktivni pripadnici društva koji ne samo da su spremni prihvatiti promjene, već su ih spremni i poticati.  Na takav način mi postajemo odgojno-obrazovna organizacija u potpunosti. Na taj način izgrađujemo osobu u njenoj punoj boji- rekao je ravnatelj Gimnazije Ostojić.