Indijanci- čuvari prirode: vrtićarci izrađivali perjanice, oslikavali toteme i izrađivali šatore


Ponedjeljak, 12. listopada 2020.

Inicijativom djece u odgojnoj skupini Jagodice u Dječjem vrtiću Maslačak odgojiteljice su s njima počele provoditi projekt o indijancima- čuvarima prirode.

Sve je započelo šetnjom gdje su djeca uočila grančice koje su bile naslonjene na drvo te ih podsjetile na indijanski šator. Sljedećeg dana izrazili su želju da crtaju indijance i izrađivaju perjanice. Kako su osmišljavali aktivnosti projekta djeca su sve više pokazivala interes za indijanske običaje, kulturu te njihov način življenja. Uz lagane zvukove indijanske glazbe izrađivali su indijanski nakit, oslikavali toteme, konje, izrađivali bubnjeve, frule i perjanice te šatore.

Zajedno su oformili centar indijansko selo u predsoblju, izradili te oslikali šator u kojem se djeca mogu igrati simboličke igre. Svakodnevno su boravili na zraku te igrali razne pokretne igre, plesali indijanske plesove, dozivali kišu i prepričavali priče oko logorske vatre. Odlučili su da će živjeti u skladu sa prirodom, čuvati je i paziti baš kao što su to nekad činili i indijanci.

Ovim projektom cilj je kod djece razvijati pozitivan stav prema okolini, drugim narodima, kulturi, razvijati govor, suradništvo u skupnom radu te prihvaćanje i poštivanje različitosti drugih. Najviše od svega cilj je poticati ljubav i poštovanje prema prirodi te životinjskom i biljnom svijetu.