Izložba Đurđevac-biser Podravine u slovenskom Grosuplju


Nedjelja, 28. listopada 2018.

Nakon ljetošnje izložbe u Sevnici svoje foto i likovne uratke, članovi đurđevačkog Foto-kino kluba Picok i Peski Arta  predstavili su slovenskoj likovnoj publici u Grosuplju.

Nastavak je to uspješne 16-to godišnje suradnje Grada Đurđevca i Hrvatsko društva Ljubljana, koje je povezala biciklistička Staza prijateljstva Ljubljane –Vukovar. Grusupljska izložba je druga u nizu od četiri dogovorenih izložbi u susjednoj Sloveniji.

I na ovu drugu klupsku izložbu đurđevačkih foto-umetnika, kojoj su se svojim slikama i skulpturama pridružili i članovi Peski Arta,  pod nazivom Đurđevac-biser Podravine organizirao  je agilni član đurđevačkog Foto- kino kluba Picok Petar Antunović, inače predsjednik Hrvatskog društva Ljubljana, u uz potporu Grada Đurđevca i Turističke zajednice.

-Nakon što sam iz vaše prezenzacije doznao o ljepotama vašega kraja i turističkim posebnostima Grada Picoka, rado bih sve to vidio i doživio, rekao je dr. Petar Verlić, načelnik općine Grosuplje i najavio svoj dolazak u Đurđevac. Rekao je da na kulturnu, sportsku i gospodarsku suradnju sa gradovima koji su na biciklističkoj trasi Ljubljana-Vukovar, obavezuje i potpisana Povelja prijateljstva. Time je zapravao pozitivno odgovorio pozivu Martina Mahovića, koji ga kao izaslanik gradonačelnika Hrvoja Jančija pozvao u Đurđevac.

Turističke posebnosti Grada Picoka prezentirala je novinarka Anđela L. Antolin, članice Udruge žena Grada Đurđevca domaćine su počastile svojim kreativnim uratcima i gastro suvenirom coclom z pogačom z oreji, a članovi  Peski- Arta svojim slikama.

U kratkom kulturno-umjetničkom programu nastupale su Katarine, članice KUD-P.Preradović, dok se Roža Kek, direktorica  knjižnice pohvalila prelijepim prostorom i brojnim aktivnostima svoje ustanove .

Inače, izložba Đurđevac-biser Podravine, ostaje otvorena u modernim prostorima grosupljske knjižnice do 3. prosinca. Dvije još planirane izložbe u Sloveniji, prema riječima Petra Antunovića, njihova organizatora, te člana đurđevačkog Foto-kino kluba Picok i Hrvatskog društva Ljubljana, bit će druge godine postavljene u Trebnju i Ljubljani.

Foto: Željko Car, Zdravko Dragica, Đuro Grčić, Ivan Nemet i Branko Novosel