Gradsko kazalište Đurđevac u potrazi za fotografijama


Četvrtak, 3. listopada 2013.

Dragi prijatelji, sugrađanke i sugrađani, svi koji hoće sudjelovati:

Gradsko kazalište Đurđevac slijedeće godine namjerava svečano obilježiti svojih pet godina postojanja i rada. U navedeno obilježavanje svakako želimo uključiti građanke i građane Đurđevca osobito one koji nam mogu i žele pomoći u slijedećem:

Poznato je da je amaterski kazališni život na ovim prostorima zabilježen još potkraj XIX stoljeća, zatim prvih desetljeća i sredinom XX, te početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća. Tu činjenicu s punim pravom možemo zvati KAZALIŠNOM TRADICIJOM u Đurđevcu i okolici.

U mnogim obiteljima, vjerujemo, postoje slikovni tragovi tih kazališnih vremena. Kako je već započeto s prkupljanjem pisanih materijala za nastajanje i stvaranje primjerene PUBLIKACIJE koja će tematizirati i od zaborava otkinuti kazališni i scenski život naselja/općinskog središta/gradaĐurđevca u njegovoj prošlosti. Osim tekstualnog dijela publikacije nužan je i vizualni odnosno fotografski trag, koji bi svakako u znatnoj mjeri podržavao pisanu riječ.

Dakle poštovane sugrađanke i sugrađani, ali i svi ostali koji imate mogućnost pomoći ma gdje živjeli MOLIMO VAS:

  •  imate li u svom obiteljskom fundusu fotografije koje prikazuju neku predstavu iz prošlosti i repertoara amaterskog kazališta u Đurđevcu....
  • imate li u svom obiteljskom fundusu fotografije koje prikazuju osobe koje su igrale/glumile u nekim prijašnjim predstavama amaterskog kazališta u Đurđevcu....
  • imate li u svom obiteljskom fundusu fotografije koje prikazuju osobe koje su imale neko zaduženje (šminka, scenografija, kostimografija, šaptač, rekviziter i sl.) u nekim prijašnjim predstavama amaterskog kazališta u Đurđevcu....
  • imate li u svojoj obiteljskoj memoriji sačuvan bilo kakav pisani tekst, novinski članak, plakat, korišten kazališni tekst, popis glumaca ili ostalog osoblja za angažman u nekoj predstavi i sl., pozivnicu, ulaznicu, skicu kostima ili scenografije i sl. vezano uz bilo koju kazališnu predstavu ili aktivnost u Đurđevcu u prošlosti... i.t.d.

BUDITE LJUBAZNI PA SVE INFORMACIJE O NAVEDENOM PROSLIJEDITE NA BR. MOB. 091/583 41 77 (Marinko Ivanišević).
SVI FOTO DOKUMENTI BITI ĆE SKENIRANI (preslikani) I ODMAH VRAĆENI VLASNICIMA!!!

Osim što bi slijedeće godine 2014. obilježili 5 godina postojanja i rada GKĐ želi organizirati prigodnu izložbu kostima, rekvizita, scenografije, iz predstava koje je produciralo GKĐ od svog osnutka. Osim toga izloženi bi bili svi skenirani FOTO MATERIJALI, ili neki drugi predmeti koje je netko sačuvao i ako nam ih želi ustupiti za spomenute potrebe.

Zanimaju nas i imena i prezimena ljudi za koje mi ne znamo da su na bilo koji način sudjelovali u prijašnjim kazališnim okupljanjima, a sada vam na uvid nudimo nama dostupna imena osoba koje su svojim radom uspostavili kazališnu tradiciju na ovim prostorima: Miroslav Singer, Miroslav Weiner, Mirko Mohor, Franjo Janaček, Ilonka Šostarec, Franjo Horvat, Zlata Lovrenčić, Marica Marić. Katica Mihaljević, Josip Balatinec (Krap), Valent Kolar, Ratko Jelavić, Nada Vučković, Kruno Puović, Josip Varelija, Ljubomir Švedek, Pavao Mihajlović, Slavko Bajsić, Katica Švedek, Katica Horvat, Ivan Paleković, Franjo Zadravec, Berta Trunkl, Ilija Knežević, zatim prezimena; Šklopan, Fuček, Šoš, Domišljanović, Duda, Golub, Salopek, Perica, Nikša, Orač, Markešić, Pokrivko, Kožarić, Cmrk, Katić, Hegedić, Mraka, Ivanišević, i mnogi drugi koji možda nisu tada živjeli u Đurđevcu ali su unatoč tome sudjelovali u stvaranju kazališnog amaterizma u tom mjestu....

Voljeli bi smo kada bi slijedeće godine na željenoj svečanosti GKĐ bila u mogućnosti počastiti nas svojim dolaskom gospođa Radojka Lazić (84) koja sada živi u Bernu/Švicarska, a koja je sredinom prošloga stoljeća (1950. ili 1951.) igrala u amaterskom kazalištu Đurđevac u predstavi "Vlast" B. Nušića.

Zaključno; najljubaznije molimo sve vas koji možete na nekin način pomoći oko ostvarenja gore navedenog da to nesebično učinite i tako našem Đurđevcu podarimo zajedničko trajno sjećanje!!!

U ime svih bivših kazališnih entuzijasta i nihovih obitelji, ali i sadašnjih člnova Udruge kazališnih amatera GKĐ zahvaljujem vam od srca i veselim se zajedničkoj suradnji.

Marinko Ivanišević, predsjednik GKĐ