Legenda o Picokima ovjekovječena lego maketom i slikovnicom


Petak, 30. lipnja 2017.

U Muzeju Grada Đurđevca predstavljena je maketa Legende o Picokima napravljena od 10 tisuća Lego kockica, a predstavljena je i slikovnica kojom je ovjekovječena Legenda za sve mališane koji obožavaju lego kockice.

Slikovnicu su u suradnji izradili Davor Jendrašić i književnica Božica Jelušić. Davor Jendrašić se pobrinuo za vizualni dio slikovnice koji je temeljen na njegovoj Lego maketi Legende, a Božica Jelušić za tekst slikovnice, koji je napisan u stihovima na kajkavskom narječju. Na kraju slikovnice nalazi se i rječnik kajkavskih izraza koji se koriste u slikovnici.

Okupljene je pozdravila ravnateljica Muzeja Edita Janković Hapavel, te zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica koja je čestitala autorima slikovnice jer je slikovnica pobudila veliko zanimanje kod najmlađih.

Ovo je primjer da se od svjetski poznate igračke lego konckice može prikazati domaća nematerijalna kulturna baština, te je slikovnica savršen spoj književnog izričaja Božice Jelušić i slika lego makete Davora Jendrašića.

– U ovoj slikovnici je pomoću Lego kocaka prikazana cijela Legenda o Picoku, a zahvaljujem Božica Jelušić što je napisala tekst za nju i to u stihu, tako da djeci bude lakše i pamtljivije, a i na kajkavštini je. Legenda o Picoku obrađena je već i kroz nekoliko slikovnica, ali ovo je novi pristup. Moram priznati da sam jedva čekao da moj sin poraste kako bi zajedno slagali lego kockice – rekao je Jendrašić.

Maketa je bila prva ideja, a ideja o slikovnici pojavila se naknadno. Proces izrade slikovnice bio je dugotrajan i zahtijevao je mnogo strpljenja jer je svaku scenu za slikovnicu bilo potrebno ručno namjestiti  lego figurice kako bi se prikazala željena scena, a ne moram ni reći koliko je to skup sport- rekao je Davor.

Ovaj projekt me oduševio i odmah sam prihvatila ovu suradnju, te sam napisala svoju verziju Legende na kajkavskom, a Vlado Miholek ga je usavršio- rekla je Božica Jelušić i publici pročitala svoj tekst Legende.

Za glazbeni dio programa pobrinule su se polaznice Dječjeg vrtića Maslačak.

Mališani su jedva dočekali kraj službenog dijela kako bi se mogli slikati s omiljenim legaćima, te kako bi prelistali i proučili novu slikovnicu.