Ljeto u Gradskoj knjižnici Đurđevac: djeca izrađivala skulpture od gline


Ponedjeljak, 1. kolovoza 2022.

Svako dijete je umjetnik, no problem je kako ostati umjetnikom nakon što dijete odraste.

"Kao dijete sam crtao kao Raphael, no kad sam odrastao trebao mi je cijeli život da ponovno počnem crtati kao dijete"- riječi su to slavnog  likovnog umjetnika Pabla Picassa koje nas podsjećaju koliko je bitno djeci omogućiti bavljenje likovnim aktivnostima.

Naša vrsna umjetnica Ivana Hadžija je bila voditeljica prošlotjedne radionice, poznata po izradi predmeta od keramike, djecu je upoznala s glinom kao likovnim materijalom. Posebnu vrijednost glina ima u tome što prilikom oblikovanja djeca mogu u glinu pretočiti svoje emocije poput veselja, tuge, ljutnje, tjeskobe, napetosti i slično.

I volonterke  Dora Krznarić, Ema Lovrak i Lea Treščec, zajedno s učiteljicom u mirovini Ljubicom Vuković, pomagale su djeci  da slobodno izraze svoju osobnost, ali da pritom usvoje nešto novo.

Na radionici nije bilo mjesta za pravila, zakonitosti ili kritike već su djeca slobodno i neopterećeno pomoću gline izražavala svoju kreativnost. Omogućujući djeci  da stvaraju  neopterećeno i slobodno, nastali su prekrasni radovi pomoću kojih imamo priliku zaviriti u dječji unutarnji svijet, kao i priliku da bolje upoznamo dijete i učimo od njega.

Sljedeća radionica u Gradskoj knjižnici Đurđevac je već u četvrtak, 4. kolovoza u 10,00 sati, a djeca će se moći upoznati s Robotikom.