Mala akademija financija u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana Đurđevac


Utorak, 19. ožujka 2019.

U Osnovnoj školi Grgura Karlovčana održana je radionica Male akademije financija (MAFIN) kojoj su prisustvovali učenici 5. d, 6. d i 8. c razreda.

Večernji list, u suradnji s Udrugom društva za upravljanje mirovinskim fondovima, Ekonomskim fakultetom i Ministarstvom obrazovanja, pokrenuo je Malu akademiju financija. Na navedenom natječaju prošli su timovi: Picoki (5. d i 6. d razred s učiteljicom Davorkom Hrženjak) i Mali fizičari (8. c razred s učiteljicom Natašom Mikuš).

U prvom su krugu timovi napisali esej na temu štednje. Drugi krug je podrazumijevao održavanje radionice. Voditeljice radionica bile su doc. dr. sc. Dajana Barbić i doc. dr. sc. Andrea Lučić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Učenicima su ispričale o povijesti novca, definirale Bitcoin te objasnile razliku između debitnih i kreditnih kartica. Podučile su učenike što je financijski cilj i  kako ga postaviti, što je štednja i proračun te kako upravljati proračunom. Napomenule su da potrošači imaju svoja prava i odgovornosti te dale savjete kako pametno kupovati. Učenici su sa zanimanjem pratili predavanja i rado se uključivali u raspravu.

Na kraju radionice počastile su učenike s mafin kolačima i voćem. Učenici su puno naučili, a usvojeno znanje kreativno će pokazati u obliku stripa, fotografije, videofilma ili pjesme. Svoj uradak poslat će komisiji koja će proglasiti najbolje.