Međukulturni bonton: gimnazijalci sudjelovali u radionici forum teatra


Petak, 3. studenoga 2017.

U nešto više od tjedan dana, mladi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Turske, Španjolske, Grčke i Njemačke sastali su se u Đurđevcu kako bi potaknuli međukulturni dijalog i toleranciju te osvijestili potrebu za stvaranjem učinkovitijih mehanizama za integraciju migranata u društvo.

Niz radionica na temu tolerancije i međukulturnog dijaloga organizirali su domaćini, neprofitna nevladina organizacija Ocean Znanja, u sklopu Erasmus+ projekta razmjene mladih Međukulturni bonton/ Intercultural manners.

U provođenju projekta pridružili su im se i učenici Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva. Njih četrdesetoro je sudjelovalo u radionici forum teatra, provedenoj na engleskom jeziku, a koja je za cilj imala poticanje kritičkog mišljenja, prepoznavanje aktualnih društvenih problema te ohrabrivanje na pozitivno djelovanje unutar lokalne zajednice.

Metoda forum teatra tj. teatra potlačenih metoda je s kojom se većina učenika sada prvi put susrela te ih je odmah oduševila jer im je omogućila da aktivno sudjeluju u procesu rješavanja problema te da iznesu svoje vlastito mišljenje u opuštenoj dramskoj situaciji.

Ovaj projekt je još jedan pokazatelj da je međukulturna suradnja proces iz kojeg svi izlaze bogatiji za neka nova iskustva, prijateljstva i spoznaje te da su međunarodni projekti mladih doista prozor u svijet, prozor kroz koji se otvaraju mnogi vidici.