Muzej Grada Đurđevca, otvorena izložba Božiću ususret: iskoristite ovo predblagdansko vrijeme i sa svojom obitelji posjetite ovu jedinstvenu izložbu


Nedjelja, 13. prosinca 2020.

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena je šesta izložba božićnih jaslica pod nazivom Božiću ususret 2020. koju mogu razgledati svi zainteresirani posjetitelji od danas, 13. prosinca u redovno radno vrijeme Muzeja pa sve do blagdana Sveta tri kralja, 6. siječnja 2021. godine.

Na izložbi sudjeluju ustanove, škole, udruge i kreativni pojedinci njih 25 iz 4 županije koji su izložili 27 ručno rađenih jaslica od različitih materijala i različitih umjetničkih dosega. Jaslice su izrađene od različitih materijala ili kombinacija različitih materijala. Od prirodnih poput komušine -luščinja, mahovine, češera, kore drveta , pijeska, pa do jaslica ukrašenih prirodnim biljkama poput čuvarkuće, zečjaka, sivkaste gladice i vlasulje bradice, bršljena. Tu su i jaslice od keramike, drva, gline, tijesta, papira, jute, vate, zatim rađene pirografijom, čunčanom čipkom, kukičanjem... Od vrbove šibe u duhu pletarske i košaraške đurđevačke tradicije, tradicijske starinske hiže iz okolice Dubrave, preko 100 godina starih figura u pijesku iz Đurđevačkih pijesaka- Hrvatske Sahare, figura obučenih u narodnu podravsku nošnju i još mnogo različitih kombinacija. Sve u svemu pravo bogatstvo kreativnosti, kulturne i tradicijske baštine, a pošto je izrada jaslica upisana u listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, izložba značajno doprinosi promociji nematerijalnog kulturnog dobra i tradicijske baštine RH.

Predgovor za katalog izložbe napisala je Elizabeta Milanović Glavica, univ.spec.oec. iz Koprivnice. Izložbu su organizirali Udruga Peski-Art Đurđevac, Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica Grada Đurđevca, a izložba je organizirana uz pomoć i podršku županije i  Grada Đurđevca.

Ovom prilikom organizatori pozivaju građane da sa svojim obiteljima uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera razgledaju izložene jaslice i uživaju u jaslicama kao ogledalu Božje ljubavi.

Muzej Grada Đurđevca je otvoren za posjetitelje od ponedjeljka do petka od 08,00 do 16,00 sati, subotom od 10,00 do 16,00 sati, a nedjeljom od 10,00 do 14,00 sati.