Muzej Grada Đurđevca: otvorena izložba učeničkih radova Humani grad


Srijeda, 26. listopada 2022.

Muzej Grada Đurđevca otvorio je svoja vrata izložbi radova učenika likovnog natječaja Humani grad, a kojoj je prethodio natječaj i odabir povjerenstva za dodjelu priznanja, pohvale i zahvalnice za sudjelovanje.

Povjerenstvo u sastavu Mirko Lekić, dipl.učitelj razredne nastave i likovne kulture, Zoran Vidaković, dipl. učitelj razredne nastave i likovne kulture i Edita Janković Hapavel, viša kustosica, dipl povjesničarka umjetnosti i etnologinja, ujedno predsjednica povjerenstva, među pristigla 139 rada iz 20 škola, odabrali su u radove u dvije kategorije, od 1.-4. razreda i od 5.-8. razreda po tri učenička rada s osvojenim 1., 2. i 3. mjestom. Ujedno je pohvaljeno i 6 učeničkih radova. Također su uručene zahvalnice svim školama koje su sudjelovale kao i mentoricama/ima koji su pripremali učenike, te pohvale mentorima nagrađenih učenika.

"Mladi stvaraoci izrazili su se individualno plošnim oblikovanjem, likovnim tehnikama po izboru na formatu papira iz likovne mape, prema nastavnim temama iz kurikuluma za Likovnu kulturu ovisno o uzrastu učenika. Svojim radovima učenici su odgovorili na izazov očuvanja i zaštite prirode, održivog razvoja te život u "Humanom gradu" - gradu po mjeri čovjeka", stoji u predgovoru Zorana Vidakovića.

"Ulazak u muzeje, osobito nakon pauze uslijed pandemije, omogućio je novi doživljaj i iskustvo djelujući poticajno i kreativno. Pobuđivanje svijesti kroz pedagošku i muzejsku interpolaciju podloga je za pomake makar i u zrncu prema boljitku za ovu planetu, za svu raskoš raspjevanih šuma, plavetnilu voda, toplini sunca. „Ako smo i malo doprinijeli pobuđivanju svijesti, onda smo sretni, a ako smo i djelovali, putem izložbe ovih dvaju umjetnika, ispunili smo dio svoje misije.“ A da je ona ispunjena i ovim sudjelovanjem najmlađih dokazuje njihova kreativnost, promišljanje, znatiželja i motivacija", napisala je u predgovoru deplijana Edita Janković Hapavel.

Oni su se i obratili nazočnima,  te uručili prigodne nagrade. Uz zahvalu Gradu Đurđevcu na podršci u ovom projektu, svi nazočni nakon uručenja nagrada razgledali su izložbu Hundertwasser i Hasegawa, a nakon toga pozvani u Hrvatsku Saharu.

(Tekst: Edita Janković Hapavel, Fotografije: Danijel Domišljanović)

NAGRAĐENA I POHVALJENA DJELA

5.-8. razredi 

NAGRAĐENI:

 1. mjesto: NINA TURK, 8. r., mentorica: Emina Kefelja
  OŠ Belica
 2. mjesto JANA HORVAT, 6. r., mentorica: Emina Kefelja
  OŠ Belica
 3. mjesto PETAR SELIČANEC,  5.b r., mentorica: Barbara Salaj Zlatar
  OŠ Jože Horvata Kotoriba

 

POHVALE:

BIANCA KOLAR, 5. r., mentorica: Emina Kefelja
OŠ Belica

EMA KUDUMIJA,  8.a r., mentorica: Iva Rođak
OŠ Ferdinandovac

SABINA IGNAC,  7.b r., mentorica: Ida Domišljanović
OŠ Kuršanec

 

1.-4. razredi 

NAGRAĐENI:

 1. mjesto KRUNOSLAV ŠUŠNJARA, 4.b r., mentorica: Ana Jančijev
  OŠ Đurđevac
 2. mjesto PATRIK FERČEC, 3.c r., mentorica: Đurđica Pošta
  OŠ Antun Nemčić Gotovinski Koprivnica
 3. mjesto BORNA STRAH, 3.d r., mentorica: Ines Turk
  OŠ Braća Radić Koprivnica

 

POHVALE:

VIDA BRODARIĆ, 3. r., mentorica: Ljiljana Rinkovec
OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica

JANA PEROKOVIĆ,  2.c r., mentorica: Senka Pavešić
OŠ Đurđevac

GABRIELA FORIĆ, 3. r., mentorica: Olga Lazar
PŠ Budrovac