Održana 8. likovna radionica Peski- Art 2020. Đurđevac


Ponedjeljak, 12. listopada 2020.

Pod posebnim okolnostima zbog propisanih epidemioloških mjera, u subotu 10. listopada 2020. održana je 8.likovna radionica Peski-Art 2020. Đurđevac kojom udruga Peski-Art Đurđevac obilježava značajne datume novije hrvatske povijesti, a naročito datum oslobađajuće presude za hrvatske generale u Haagu, a u čast generala Mladena Markača.

Likovna radionica održana je ispred Doma Mladen Markač, a na likovnoj radionici sudjelovalo je pedesetak likovnih stvaratelja iz 8 županija kontinentalne Hrvatske, a na njoj je nastalo također oko 50 likovnih djela koja će nakon opremanja i svečane izložbe Podravina svojmu generalu biti darovana u Grad Gospić, odnosno Opću bolnicu Gospić kao jednu od ratnih bolnica u Domovinskome ratu. Radionica je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Koprivničko-križevačke županije i Grada Đurđevca.

Dobrodošlicu sudionicima poželio je i predsjednik Mjesnog odbora Peski-Đurđevac Stjepan Stanešić. U ime pokrovitelja Grada Đurđevca likovnu radionicu otvorio je gradonačelnik Hrvoje Janči, a sudionicima se obratila i potpredsjednica županijske skupštine Verica Rupčić.

Na završetku i zatvaranju likovne radionice sudionicima se u ime pokrovitelja Ministarstva hrvatskih branitelja RH obratio izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra Hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra Dinko Tandara.

Pošto likovne radove sa likovne radionice udruga daruje u Grad Gospić i Opću bolnicu Gospić, radionicu su posjetili i ravnateljica bolnice mr. Sandra Čubelić dr.med. i Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Gospića koji su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost što likovni radovi idu upravo u njihov Grad i njihovu ustanovu.

Osim posjete radionici organizatori su goste iz Gospića upoznali i sa znamenitostima Grada Đurđevca, Đurđevačkim pijescima, utvrdom Stari grad i Legendom o Picokima, devama i Hrvatskom Saharom, hotelom Picok te ih upoznali sa osnovnim podacima o prije svega kulturnom životu, ali i gospodarskim, turističkim, društvenim i ostalim aktivnostima u Gradu.

Održavanje likovne radionice iskorišteno je za malu svečanost te su na otvaranju likovne radionice podijeljene su nagrade i priznanja nagrađenim članovima udruge na 36. likovnim susretima Hrvatskog sabora kulture.

Također u sklopu likovne radionice održana je i terenska radionica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima na području Koprivničko-križevačke županije na kojoj je sudionicima prezentirana bogata prirodna baština i aktivnosti uz zaštitu Đurđevačkih pijesaka, a sudionici su mogli posjetiti i veliku izložbu u Muzeju Grada Đurđevca posvećenu slavnom Leonardu da Vinciju.

Organizator projekta je udruga Peski-Art Đurđevac, a suorganizatori Turistička zajednica Grada Đurđevca, Mjesni odbor Peski-Đurđevac, Udruga Žena Peski, Udruga Matice umirovljenika Grada Đurđevca, Udruga udomitelja za djecu Osmijeh Đurđevac, Etno kuće obitelji Karlovčan.

Kod podjele zahvalnica sudionicima su uručeni mali pokloni za uspomenu koje su osigurali donatori, obitelj Zdravka Majetića, g. Ivan Belić, Turistička zajednica Grada Đurđevca i udruga Peski-Art Đurđevac.