Okrugli stol “Prva godina provedbe IPARD Programa, Mjere 202 kroz LEADER pristup”


Petak, 11. srpnja 2014.

U Hotelu Picok u Đurđevcu, jučer, 10. srpnja 2014. godine održan je Okrugli stol pod nazivom "Prva godina provedbe IPARD Programa, Mjere 202 kroz LEADER pristup".
Okruglom stolu prisustvovali su zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, gospodin Darko Sobota, pročelnik Upravnog odjel za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijan Štimac, predstavnice PORA Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić-ravnateljica i Tihana Kraljić- voditeljica Odjela za regionalni i ruralni razvoj te strateško planiranje, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać te vršiteljica dužnosti ravnateljice u Obrtničkoj komori Jasmina Sinovec kao i tridesetak predstavnika i članova LAG-a PODRAVINA.

LAG „PODRAVINA" je potpisao ugovor sa Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prije godinu dana, točnije 4.srpnja 2013. godine kada su započele aktivnosti vezane uz IPARD Program, Mjeru 202. Mjera 202 traje dvije godine , a odnosi se na dvije podmjere: Stjecanje vještina, animiranje stanovnika LAG područja i Provedba lokalnih razvojnih strategija. Kroz te dvije godine stekli smo mogućnost korištenja sredstava u maksimalnom iznosu od 900.000,00 kn.

U LAG-u PODRAVINA zaposlene su dvije osobe: tajnica i voditeljica, koje provode spomenuti program i brinu o pravovremenom i kvalitetnom davanju izvješća Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Ono na što smo se odlučili u prvoj godini provođenja Mjere 202, svakako je ulaganje u ljudske resurse. Stoga je kroz godinu dana provedeno 20tak informativnih radionica na kojima je sudjelovalo preko 500 osoba. Također je provedeno nekoliko edukacija koje je pohađalo 70tak članova LAG-a.

Naša najvažnija edukacija, koju je završilo 9 polaznika trajala je 156 sati, provodilo je Obrtničko učilište POUKA. Na taj smo način dobili tim voditelja pripreme i provedbe EU projekata, a program je verificiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Polaznici su bili predloženi od strane općina, osnivača LAG-a: Općina Molve-Vlatka Kolarić, Općina Ferdinandovac-Nadica Kolar, Općina Drnje-Ana Fonjak, Općina Novigrad Podravski-Jasna Klasan, Općina Koprivnički Bregi-Snježana Kuhar, Općina Novo Virje-Branko Mesarov, Općina Koprivnički Ivanec-Natalija Sučić, Grad Đurđevac-Dražen Krčmar. Koordinatorica grupe polaznika bila je tajnica LAG-a PODRAVINA, Silvija Lukačin koja je također završila spomenutu edukaciju.

Osim ove edukacije, provedena je PJR Akademija u trajanju od 6 dana, a također se odnosila na stjecanje znanja i vještina za apliciranje i provedbu projekata. Ciljana skupina bile su ovog puta udruge.

Za jedinice lokalne samouprave održana je edukacija Strateško planiranje za JLS-e.
Kroz ovih godinu dana našim smo članovima osigurali sudjelovanje na LAG SUMMER Festivalu u Biogradu na moru, Sajmu Viroexpo, Danima travnjaka u Koprivnici, Picokijadi...
Isto tako za članove LAG-a je organizirano studijsko putovanje u Sloveniju u LAG Prlekiju gdje se moglo vidjeti puno primjera dobre prakse.
LAG PODRAVINA potpisao je sporazum suradnje sa LAG-om iz Kapošvara i time osigurao partnerstvo na projektu koji provode u prijateljskom nam LAG-u.
Predsjednik LAG-a PODRAVINA, gospodin Branko Sobota, istaknuo je važnost LEADER pristupa u djelovanju LAG-a te važnost održivog razvoja ruralnog prostora. Isto tako izrazio je zadovoljstvo obimom i kvalitetom aktivnosti koje su provedene u prvoj godini provedbe Mjere 202.

Nakon održane prezentacije o radu LAG-a, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, gospodin Darko Sobota podijelio je uvjerenja za 9 polaznika usavršavanja za Voditelje pripreme i provedbe EU projekata. Isto tako u svom obraćanju čestitao je svim polaznicima edukacija i izrazio zadovoljstvo da LAG ulaže u ljudske resurse te da će u konačnici cijelo područje LAG-a, a pri tom i pojedine jedinice lokalne samouprave imati koristi.

Izvor: službene stranice Lag "Podravina"