Osmijeh u bojama: na natječaj pristiglo 149 kretivnih likovnih radova


Srijeda, 20. svibnja 2020.

S namjerom aktivnog uključenja u obilježavanje Dana otvorenih vrata udruga (DOVU) koje Ured za udruge vlade Republike Hrvatske svake godine obilježava u mjesecu svibnju, Udruga Peski-Art Đurđevac u suradnji sa Udrugom udomitelja za djecu Osmijeh pokrenula je  prije dvije godine provođenje likovne radionice za djecu vrtićkog i školskog uzrasta koja se održavala u Domu Mladen Markač u Đurđevcu na Peskima.

Svake godine naziv radionice je drugačiji no uvijek u sebi sadrži riječ „osmijeh“, a ove godine to je Osmijeh u bojama. Osmijeh je najljepši ukras ljudskog lica, naročito dječjeg, te je cilj promovirati pozitivan stav prema životu i dakako promovirati umjetnost i kulturu i djelatnosti kojima se bave udruge organizatori.

Kako ove godine nije bilo moguće, zbog mjera koje se provode zbog epidemije COVID-19, radionicu provesti u pravom smislu, a u želji da se i u vrijeme izolacije potaknu aktivnosti i ipak učini nešto lijepo na području kulture i umjetnosti, organizator je objavio javni poziv i pozvao svu zainteresiranu djecu da kod kuće izrade likovne radove i da ih pošalju poslikane za sudjelovanje.

Na zadovoljstvo organizatora odaziv sudionika je iznad očekivanja, te je na poziv pristiglo prijava 89-ero djece što pojedinačno što skupnih prijava iz čak 6 županija sjeverozapadne Hrvatske. Zaprimljeno je 149 likovnih radova različitih tehnika i motiva. Kako je izbor motiva i tehnike bio slobodan našlo se tu uobičajenih tehnika poput tempera, drvenih i vodenih bojica, ali i akrilika, kolaža, kombiniranih tehnika, umjetničkih fotografija, instalacija pa i skulptura.

Peski-Art je udruga koja promiče kulturu i umjetnost i zbog želje što među djecom  nadalje potiče djecu i mlade da se bave likovnošću, nije bilo selekcije i ocjenjivanja radova. Svaki dječji likovni rad je hvale vrijedan, a kad mali umjetnici odrastu sami će odlučiti hoće li se i dalje baviti umjetnošću.

Od pristiglih radova složena je prezentacijska izložba, a jedini kriterij kod slaganja prezentacije bio je abecedni red, prvo pojedinačno prijavljene djece, a onda skupnnih prijava. Na kraju su radovi članova -Udruge Mali princ iz Đurđevca, udruge osoba s intelektualnim teškoćama koja je, iako nisu djeca, zbog njihovih poteškoća ugošćeni  kao posebni gosti radionice.

-Velika zahvala svim roditeljima, mentorima, učiteljicama i učiteljima, nastavnicima i odgajateljicama, slikarima i svima koji su si dali truda i animirali djecu za slikanje te poslikali i poslali radove- poručili su organizatori.